Meredeken romlott a német magánszektor teljesítménye márciusban

Gazdaság, 2020.03.24

Meredeken romlott, több mint 11 éves mélypontra süllyedt a német gazdaság magánszektorának teljesítménye márciusban a gyorsan terjedő koronavírus-járvány közepette.

A legnagyobb csapást a szolgáltató szektor szenvedte el a járvány feltartóztatását célzó intézkedések következményeként.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének kedden közölt előzetes adatai szerint a szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 34,5 pontra csökkent a februári 52,2 pontról. A márciusi érték a legalacsonyabb az adatok gyűjtésének kezdete, 1997 júniusa óta.

Elemzők kisebb mértékű visszaesésre, 42,3 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 2 havi mélypontra, 45,7 pontra csökkent a februári 48,0 pontról. Elemzők sokkal rosszabb értékre, 39,6 pontra számítottak.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 37,2 pontra - 2009 februárja óta a legalacsonyabb szintre, 133 havi mélypontra - zuhant a februári 50,7 pontról. Elemzők erősebb adatot, 40,6 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások együttesen a német gazdaság több mint kétharmadát adják.

A német gazdaság magánszektorát alapvetően a szolgáltatási ágazat teljesítményének rekordméretű visszaesése vetette vissza, de a feldolgozóipari adatok is a válság mélyülésére utalnak. A feldolgozóipar termelését tükröző index 42,2 pontra - 92 havi mélypontra, 2012. júliusi szintre - esett a februári 47,3 pontról, a zuhanás üteme pedig 2009 februárja óta nem volt ilyen gyors.

A szolgáltatási ágazatban jelentősen csökkent a megrendelések volumene, az új megrendelések pedig soha nem látott mértékben estek vissza. Jelentősen, 2009 februárja óta a legerősebb ütemben csökkentek a feldolgozóipar új exportmegrendelései.

A foglalkoztatottság az előző négy havi minimális bővülés után meredeken, 2009 májusa óta a legnagyobb mértékben csökkent a német gazdaság magánszektorában, miközben a vállalatok jóval kapacitásuk alatt működtek.

Jelentősen romlottak az év hátralévő részére vonatkozó várakozások is. A feldolgozóiparban a vonatkozó mérések kezdete, 2012 júliusa óta, a feldolgozóiparban pedig 2008 novembere óta a legalacsonyabb szintre zuhant a bizalom.

Az adatokat kommentálva Phil Smith, az IHS Markit főközgazdásza kiemelte: a beszerzésimenedzser-indexek példátlan összeomlása jól tükrözi, hogy Németország milyen gyorsan halad a recesszió irányába. A márciusi adatok azt jelzik, hogy a hazai össztermék (GDP) 2 százalékkal csökken az első negyedévben az előzőhöz képest, és a járvány megfékezését célzó intézkedések szélesítése miatt arra kell készülni, hogy a második negyedévben még erősebb lesz a visszaesés. A kormányzati intézkedések eddig javarészt a szolgáltatási szektort terhelték, de a feldolgozóiparban sokkal súlyosabb a helyzet annál, mint amit a BMI-adatok sugallnak - figyelmeztetett Smith, hozzátéve, hogy a termelés és az új megrendelések alakulását mutató adatok az utóbbi egy évtized legrosszabb értékei közé tartoznak, még ha nem is olyan gyengék mint a szolgáltató szektorban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!