Mérsékelten emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.01.15

Mérsékelten emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban tavaly decemberben, jelezve, hogy a következő hónapokban valószínűleg nem fog nyugtalanító módon megugrani az infláció.

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) pénteken közölt adatai szerint decemberben az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők valamivel erősebb ütemet, 0,4 százalékos emelkedést vártak a novemberben mért 0,1 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,4 százalékkal nőtt, gyorsult az ütem a novemberi 0,1 százalékhoz képest.

A szolgáltatások árai 0,1 százalékkal csökkentek, míg a javaké 1,1 százalékkal emelkedtek havi szinten. Az energiaárak 5,5 százalékkal ugrottak meg a novemberi 1,2 százalékos növekedés után.

Az egy évvel korábbihoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak tavaly decemberben, csakúgy mint novemberben. Ennél erősebb ütemet csak januárban (2,0 százalék), illetve februárban (1,1 százalék) mértek.

Az éves összevetésű termelői maginfláció 1,1 százalékra kúszott fel, ami a tavalyi év harmadik legjobb értéke volt a januári 1,5, illetve a februári 1,4 százalék után.

A kiigazítatlan adatok szerint tavaly az egész év átlagában a termelői árak 0,8 százalékkal emelkedtek, míg 2019-ben 1,4 százalékkal.

Decemberben stabilan emelkedtek a fogyasztói és az importárak is. Elemzők arra számítanak, hogy gyorsulni fog a pénzromlás üteme a következő hónapokban, ahogy a kormány még több pénzt pumpál a gazdaságba a növekedés ösztönzésére, illetve a gyenge bázisadatok hatására.

Ezzel együtt az infláció meredek emelkedése nagy valószínűséggel átmeneti lesz a munkaerőpiaci helyzet romlásának közepette, mivel legalább 18,4 millió amerikai él még mindig munkanélküli segélyből.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a gazdaság fellendülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!