Mérsékelten nőtt a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban májusban

Gazdaság, 2021.06.16

Mérsékelt ütemben nőtt a megkezdett magánlakóingatlan-építések száma májusban az Egyesült Államokban.

Az építőipart támogatja, hogy már jó ideje nagyon alacsony a kínálat úgy az új, mint a használt lakóingatlanok piacán. A lakásépítési hajlandóságot azonban visszafogja, hogy az építkezésekhez szükséges faáruk és egyéb alapanyagok ára jelentősen emelkedett, ráadásul nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiség sem.

A kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban éves szintre vetítve 1,572 millió lakóingatlan építését kezdték el, ami áprilishoz képest 3,6 százalékkal több, az egy évvel korábbi szintet pedig 50,3 százalékkal haladja meg. Utóbbi az alacsony bázis hatása, tavaly tavasszal ugyanis, a koronavírus-járvány első hullámának idején szinte megállt az élet az Egyesült Államokban.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre vetítve 1,098 millió ház építését kezdték el, ami 4,2 százalékkal múlja felül az előző hónapban mért 1,054 milliót.

A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1,368 millió volt, 4,1 százalékkal maradt el az áprilisi értéktől, a tavaly májusit viszont 16,1 százalékkal szárnyalta túl.

A kiadott építési engedélyek évesített száma 3,0 százalékkal 1,681 millióra csökkent májusban. Elemzők 1,73 millióra számítottak az előző havi 1,733 milliós érték után. A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 1,6 százalékkal 1,148 millióra süllyedt.

Az építőipar és az ingatlanpiac a koronavírus-járvány egyik "nyertese" volt, mivel a négy fal közé zárt családok egy része tágasabb és kényelmesebb otthont keresett, pörgetve a keresletet. A vásárlási kedvet a rendkívül alacsony jelzáloghitel-kamatok is támogatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!