Milyen láncfűrészt érdemes vásárolni?

Gazdaság, 2021.06.18

Ha láncfűrészt választana az ember, értelemszerűen fontos szempont, hogy mennyibe kerül az adott gép. Ugyanakkor fontos azt is mérlegelni, hogy milyen típusú modell a legkézenfekvőbb számunkra.

Láncfűrész berántó
Járjuk körül, mi a választék!

Elektromos láncfűrészek

Az egyik legnépszerűbb típus a láncfűrészek között az elektromos kivitel. Ez kiváltképp ház körüli feladatok elvégzésében nyújt nagy segítséget, akár házon belül, akár azon kívül. Mivel égéstermék nem keletkezik a használata során, így e szempontból biztonságosabbnak tekinthető, ráadásul a szaghatása sem olyan irritáló. Működése csendesebb, egyedüli hátránya, hogy áram nélkül nem működik, valamint használat közben a vezetéket is kerülgetni kell.

Az akkumulátorral felszerelt láncfűrészek nagyon hasonlatosak az elektromos láncfűrészekhez, ám nem áramforrásról, hanem akkuval működnek. Működés közben nem kell a vezetékekre vigyázni, és helyileg sincs a konnektorhoz kötve az ember. Ugyanakkor fontos, hogy mindig ügyelni kell az akku töltöttségi szintjére, és fenyegető lehet a lemerülés veszélye. Alkalmas akár tűzifa feldarabolásához, akár gallyazáshoz vagy hasonló kisebb munkákhoz.

Benzines láncfűrészek

A benzines láncfűrészeket komolyabb munkákhoz ajánlják a szakértők. Sajnos a nagy teljesítménynek ára is van: a benzines eszközök jóval hangosabbak, mint az elektromos társaik. Áruk meglehetősen borsos.

Fa kivágásához érdemesebb azonban benzines modellt választani, vagy bármilyen más nagyüzemi munkához. Praktikus abból a szempontból, hogy működtetésük nem helyhez kötött, valamint a benzines láncfűrészekhez kapható számos alkatrész is. Az olyan gyártók termékei, mint az MTD, a Stihl vagy az AL-KO ugyan tartósak, ám sajnos nem örök életűek, olykor cserélni kell rajtuk ezt-azt.

Melyiket mennyi ideig lehet használni?

Az elektromos és a hobbi kategóriás benzines láncfűrész napi 1-2 órás használatra alkalmazható. Eggyel komolyabb a farmer kategóriás benzines láncfűrész, amivel már akár napi 4 órát is lehet dolgozni. Ez alkalmas komolyabb kert körüli teendők elvégzéséhez, mivel jóval dinamikusabb.

A komolyabb, drágább benzines láncfűrészek 4-8 órás működést bírnak ki napi szinten. Ipari munkákhoz is kitűnő, vagy akár erdőgazdálkodáshoz.

Láncfűrészek karbantartása

Ahhoz, hogy láncfűrészed hosszú életű legyen, fontos a karbantartásra nagy hangsúlyt fektetni. Benzines eszköz esetén mindig gondoskodj arról, hogy megfelelő minőségű üzemanyaggal legyen ellátva. Ne feledkezz meg az üzemanyagszűrő rendszeres időközönkénti tisztításáról, cseréjéről. Ha hosszabb ideig nem használod, akkor távolítsd el belőle a benzint.

A lánc feszességét állítsd be precízen. Lánckenő olajat minden esetben érdemes használni. A láncvezetőt időszakonként forgatni kell, mentesíteni szükséges a sorjától, és tisztítani sem árt.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!