Minimálisan lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme szeptemberben

Gazdaság, 2022.10.05

Minimálisan lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme szeptemberben augusztushoz képest - áll az ISM gazdaságkutató intézet felmérésében.

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének szerdán közölt adatai szerint az amerikai szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56,7 pontra mérséklődött szeptemberben az előző havi 56,9 pontról. Elemzők a mutató nagyobb romlását várták, 56 pontra számítottak szeptemberre.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

A szeptemberi BMI 28. hónapja állt az 50 pontos küszöb fölött.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe ténylegesen a feldolgozóiparon kívüli szektort fedi le, azaz a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

A BMI alindexei közül egyebek között az üzleti aktivitást jelző mutató az augusztusi 60,9 pontól szeptemberben 59,1 pontra süllyedt, az új megrendeléseké 61,8 pontról 60,6 pontra csökkent, a foglalkoztatottsági mutató értéke 50,2 pontról 53 pontra emelkedett, az árindex pedig már az ötödik egymást követő hónapban csökkent szeptemberben, 68,7 pontra süllyedt az augusztusi 71,5 pontról.

A szolgáltatóipari szektor állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!