Mit jelent a bit, ha csavarokról, és nem számítógépekről van szó?

Gazdaság, 2021.11.28

Az informatikából is ismerős a “bit” kifejezés, amely eredetileg morzsát jelent. A szerszámok világában azonban a bit egy fej, amelynek egyik vége legtöbbször hatszöget formáz, s tökéletesen beleillik a csavarhúzóba vagy a csavarbehajtóba.

Elefántszerszám Ez azonban csak az egyik oldala. A másik vége ugyanis a csavarokhoz illeszkedik.

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy csavarból nagyon sokféle létezik, mind a méretét, mind pedig a formáját tekintve, s ebből már azonnal sejthetővé válik, hogy bitfejből is nagyon sokféle akad.

Hogyan válasszunk bitfejet?

Az Elefántszerszám.hu Webáruház oldalán biteket és tartozékaikat is megtalálhatjuk. Rengetegféle kapható, ennek pedig természetesen a csavarok sokfélesége az oka.

Nagyon fontos, hogy a bit rendesen illeszkedjen a csavarfejhez, amely azonban mind kialakításában, mind méretét tekintve nagyon sokféle lehet. A megfelelő bit kiválasztásának megkönnyítése céljából különböző névvel és számokkal jelölik a gyártók az egyes biteket.  

A bitkészletek jelentősége

A bitkészletek szerencsére tartalmazzák azokat a biteket, amelyekre leggyakrabban szükségünk lehet, mégpedig annak alapján válogatják össze ezeket, hogy a legelterjedtebb csavarokhoz passzoljanak.  

Ezért érdemes készletet vásárolni, amennyiben nincsenek speciális elvárásaink és igényeink, vagyis inkább csavarjaink, amelyhez speciálisabb bitre is szükségünk lenne.

A csavar és a bitfejek kapcsolata

Amióta csavar létezik, mindig fontos volt az is, hogy ez a csavar megfelelően megszorítható és meglazítható legyen. Azonban nagyon sokféle csavar létezik, aszerint is, hogy milyen alapanyaghoz való, de természetesen a csavarfej kialakításának tekintetében is fontos a sokféleség.

Azonban ahhoz, hogy a csavart rendesen meghúzhassuk, nagyon fontos, hogy milyen kialakítású fejjel rendelkezik. A gépek megjelenésével és fejlődésével pedig még nagyobb jelentőséget kapott a csavar optimális megszorítása. Ebben nyújtanak segítséget a bitek.

A bitek mindig passzolnak a csavarhoz, csak ekkor működhetnek jól. Ezért más bit való a tetején réselt csavarhoz (a jele az SL), mint a kereszthornyoshoz (PH), de még rengeteg más típussal is találkozhatunk.  

Az egyik legismertebb név talán az imbuszcsavar (SV), amely a hagyományos hatszögű csavarokat jelzi. Ezek a leggyakoribbak, ezért cseng ismerősen a nevük. A csillagfejű, vagy Thorx típusú csavaroknak (T) nagyon sok típusa van. A zárójeles betűk jelölik azokat a biteket, amelyek passzolnak az adott csavartípushoz, a számok alapján pedig megtalálhatjuk a megfelelő méretű bitet is.

A bitek, és a hozzájuk illő nyelek teljes mértékben képesek helyettesíteni a csavarhúzót is. Így a speciális nyél és egy bitkészlet birtokában minden lehetőség adott ahhoz, hogy hatékonyan csavarjuk ki, csavarjuk be, illetve szorítsuk meg csavarjainkat. A bit nagyszerű fejlesztés, hiszen ezzel válik lehetővé, hogy ne kelljen minden egyes csavarhoz külön csavarhúzóval rendelkezni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!