MKIK-GVI: csökkent a késve fizető vállalkozások aránya

Gazdaság, 2021.03.05

A késve fizető partnerek és a lánctartozás aránya 3 százalékpontos csökkenést mutat a megkérdezett vállalkozások körében a 2020. júliusi adatfelmérés óta - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzését pénteken az MTI-vel.

Az elemzés a GVI 2021. januári negyedéves konjunktúrafelvételének adatain alapul, melynek részeként 349, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdeztek meg a késedelmes fizetéssel és a lánctartozással kapcsolatban.

A felmérésben megkérdezett cégek 62 százaléka rendelkezett olyan üzleti partnerrel, amely 2020. második fél évében több alkalommal is késedelmesen fizetett, ugyanezen cégek aránya a 2020 júliusi felméréskor 65 százalék, míg fél évvel korábban, 2020 januárjában 68 százalék volt.

A tájékoztatás szerint a kereskedelem területén működő válaszadók 74 százaléka volt kapcsolatban késve fizető partnerrel, ami 5 százalékponttal magasabb volt januárban a fél évvel korábban mért aránynál.

Nőtt a késedelmes fizetés gyakorisága az építőiparban is, a 2020. júliusi 58 százalékról 62 százalékra, ugyanakkor a feldolgozóiparban 67 százalékról 62 százalékra, az egyéb gazdasági szolgáltatás területén pedig 64 százalékról 54 százalékra csökkent.

A válaszadó cégek egynél többször partnereik 14 százalékánál tapasztaltak késedelmes fizetést, ami 4 százalékpontos csökkenést jelent 2020 júliusához képest, míg a fizetési határidőn túl befolyó összegek aránya az értékesítésen belül átlagosan 19 százalék volt, ami 1 százalékponttal alacsonyabb a fél évvel ezelőtti értéknél - közölte az MKIK GVI.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!