MKIK GVI: csökkent júliusban a negyedéves konjunktúra mutató

Gazdaság, 2023.09.18

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves felmérése szerint 2023. júliusban 17 pontra csökkent a negyedéves konjunktúramutató az áprilisi 25 pontról - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hétfőn az MTI-vel.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet júliusban a negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésben 350 cégvezető véleményét kérdezte meg vállalata üzleti helyzetéről, kilátásairól.

A negyedéves bizonytalansági mutató értéke 2023. júliusban 43 pontos szinten áll, áprilishoz képest 5 pontos emelkedés tapasztalható, ami arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése növekvő mértékben bizonytalan - írják a közleményben.

A jelenlegi üzleti helyzet júliusi egyenlegmutatója 37 pontra csökkent az áprilisi 44-ről, a várható üzleti helyzet megítélése pedig júliusban 31 pontra mérséklődött az előző negyedévi 42-ről. A vállalkozások júliusi helyzetértékelése és várakozásai továbbra is kedvezőek, az áprilisi jelentősebb javulást követően azonban ismét a 2023. januári szinthez hasonló értékeket tapasztaltak.

A felmérés szerint a legalább 20 főt foglalkoztató vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága júliusban összességében 79 százalékos, a 20-249 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozások körében 77, míg a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok körében 81 százalékon áll. 2023 áprilisához képest a kis- és középvállalkozások kapacitáskihasználtsága 3 százalékponttal csökkent, a nagyvállalatoké viszont 4 százalékponttal nőtt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a nagyvállalatok körében 2, míg a kis- és középvállalkozások körében 6 százalékponttal alacsonyabb a kapacitáskihasználtság átlagos értéke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!