MLBKT: csökkent a beszerzésimenedzser-index márciusban

Gazdaság, 2021.04.01

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 48,7 pontra csökkent a februári 49,0-ről - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.

A válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, a szűkülés üteme továbbra sem erős - tette hozzá a társaság.

A jelentés szerint az index összetétele továbbra is kétarcúságot mutat. Az új rendelések mennyisége, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei is 50,0 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A kedvezőtlen BMI érték az indexet alkotó ötödik almutatóval magyarázható: a szállítási átfutási idő értéke ismét rekordalacsonyra csökkent és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, döntően meghatározva a BMI index alacsonyabb értékét.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Az idei márciusi index 1995 óta a második legalacsonyabb márciusi érték. A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú márciusi átlagnál (51,9), de meghaladja az elmúlt három év átlagát (47,0).

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően márciusban növekedésre utal, első alkalommal egyhavi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett februárhoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legnagyobb márciusinak.

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és 50,0 pont fölé kerülve a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték átlag alatti; 1995 óta kilencszer volt alacsonyabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, de az MLBKT eddig tízszer mért alacsonyabb márciusi értéket.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egyhavi szűkülés után enyhe ütemben bővült. Az idei márciusi indexérték a tizenharmadik legnagyobb márciusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe enyhén csökkent februári értékéhez képest, és 50,0 pont alatt maradt második alkalommal hét hónap bővülés után. A szűkülés üteme ugyanakkor enyhe. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, de a negyedik legalacsonyabb márciusi adat.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után nyolcadik hónapja magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb márciusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt februárhoz képest, és 50,0 pont fölé került. Az exportindex értéke is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének bővülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!