MLBKT: csökkent a beszerzésimenedzser-index márciusban

Gazdaság, 2021.04.01

(MTI) - A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 48,7 pontra csökkent a februári 49,0-ről - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.

A válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, a szűkülés üteme továbbra sem erős - tette hozzá a társaság.

A jelentés szerint az index összetétele továbbra is kétarcúságot mutat. Az új rendelések mennyisége, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei is 50,0 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A kedvezőtlen BMI érték az indexet alkotó ötödik almutatóval magyarázható. A szállítási átfutási idő értéke ismét rekordalacsonyra csökkent és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, döntően meghatározva a BMI index alacsonyabb értékét.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A márciusi index 1995 óta a második legalacsonyabb márciusi érték. A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (51,9), de meghaladja az elmúlt három év átlagát (47,0).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!