MNB: 10 milliárd forinttal csökken a forintlikviditást nyújtó devizaswap-állomány

Gazdaság, 2019.07.08

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (devizacsere-tendert) tartott hétfőn, az összes lejáraton 6,8 milliárd forint értékű ajánlatot fogadva el. A jegybank által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 10 milliárd forinttal, 1704 milliárd forintra mérséklődik.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség minden futamidőn 21 millió euró (6,8 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapon 86 millió euró (27,9 milliárd forint), három hónapon 97 millió euró (31,5 milliárd forint), hat hónapon 108 millió euró (35,1 milliárd forint), tizenkét hónapon 96 millió euró (31,2 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az összes futamidőn 6,8 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 3, 4, 5, illetve 4 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás július 10-én 10 milliárd forinttal, 1704 milliárd forintra mérséklődik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 73 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 151 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 479 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1001 milliárd forintot tesz ki.

A monetáris tanács június 25-én a harmadik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal csökkentette az előző negyedévihez képest, és legalább 200-400 milliárd forintban határozta meg. A tanács a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

Az MNB kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon - írja közleményében az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!