MNB: 134 milliárd forinttal csökken a jegybanki swapállomány

Gazdaság, 2020.03.30

Nem fogadott el ajánlatokat a jegybank a hétfői egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), ezzel 134 milliárd forinttal csökken a swapállomány. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2009 milliárd forintra mérséklődik.

A múlt héten szinten maradt, azt megelőzően 150 milliárd forinttal emelkedett a jegybanki swapállomány.

Az MNB a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn egyaránt 94 millió euró (33,58 milliárd forint) volt, az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 4, 2, 2, illetve 5 bank vett részt.

Az MNB közleményében felidézi: a monetáris tanács március 24-én változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg a 2020 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, és rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

Az MNB mind korábbi közleményeiben, mind kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető - hangsúlyozta ezúttal is a jegybank.

Az MNB március 16-án bejelentette, hogy a bankrendszeri likviditás erősítése és a likviditáskezelés támogatása érdekében a hétfői egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű FX-swap tenderek mellett napi rendszereséggel 1 hetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tenderekkel áll a bankok rendelkezésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!