MNB: 5 százalékkal nőttek a kgfb-díjak a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2022.12.08

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben; a biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) MTI-nek csütörtökön küldött közleményében.

A személyautóknál az átlagos kgfb-díj 46,7 ezer forint volt 2022. szeptember végén, a vidéki autósoké (43,4 ezer forint) több mint 22 ezer forinttal marad el fővárosi autókétól (65,6 ezer forint); a fővárosi autósok kgfb-díja 6 százalékkal, míg a nem budapesti üzembentartóké 5 százalékkal nőtt éves bázison - olvasható a jegybank jelentésében.

A biztosítói kárkifizetések a díjaknál nagyobb mértékben, 12 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A növekedés oka egyrészt az, hogy ezt az időszakot már nem érintette a koronavírus miatti lezárások hatása, így a nagyobb járműforgalomban több volt a káresemény, másrészt a devizaárfolyam-változás (a külföldi alkatrészek beszerzésénél), illetve a szerviz- és alkatrészdíjak drágulása is szerepet játszhatott.

Az enyhén növekedő díjak és a magasabb ütemben bővülő kárkifizetések eredményeként az MNB személyautókra számított korrigált kgfb-indexe (amely a biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva a nettó díjváltozást mutatja be) csak enyhén változott. A korrigált index 2021. I. negyedévében állt a csúcson, azóta jobbára csökkent.

A jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és károk alakulását bemutató indexét, az általa működtetett, biztosító adatszolgáltatáson alapuló Központi KGFB Tételes Adatbázis (KKTA) segítségével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!