MNB: átlépte az 1000 milliárd forintot a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek állománya

Gazdaság, 2020.06.05

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázati rendszere révén 2017-ben elindult minősített fogyasztóbarát lakáshitelek állománya meghaladta az 1000 milliárd forintot április végén, ez több mint 79 ezer lakossági szerződést jelent.

A jegybank pénteki közleménye szerint minden jelentős hitelintézet kínálja a konstrukciót, egy átlagos hónapban már 40-50 milliárd forintnyi az új folyósítás.

A fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos teljes hiteldíjmutató (THM) alapú felára az MNB számításai szerint mintegy 0,6 százalékkal alacsonyabb az egyéb hasonló, de nem minősített banki lakáshitelekéhez képest. A fogyasztóbarát lakáshitelek törlesztőrészlete olcsóbb, az ügyfelek összköltsége kisebb - jelezte a jegybank.

Az április végi adatok szerint valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekordalacsony, vagy ahhoz közeli szinten vannak a fogyasztóbarát lakáshitelek THM értékei. Áprilisban az állami kamattámogatásos minősített fogyasztóbarát lakáshitelt 3,16 százalék, az 5 évig fix kamatút 3,42 százalék, a 10 évest 3,95 százalék, a futamidő végéig fix konstrukciót pedig 4,76 százalék átlagos THM-mel folyósították a bankok.

Az átlagos felvett hitelösszeg 12,2 millió forint, az átlagos futamidő 17,5 év, szemben a nem minősített lakáshitelek átlagosan 9 millió forintos hitelösszegével és 16 éves futamidejével. A lakosság bizalmát jelzi, hogy nagyobb összegben és hosszabb futamidőre veszik fel a fogyasztóbarát lakáshitelt, mint más lakáskölcsönöket - emelte ki az MNB.

A közlemény szerint a csak biztonságos fix kamatozással elérhető fogyasztóbarát lakáshiteleknek is köszönhetően az ügyfelek az egyéb lakáshiteleknél is szinte kizárólag a fix kamatot választják a kockázatosabb változó kamatozás helyett.

A fogyasztóbarát lakáshiteleknél inkább a minél hosszabb időre történő kamatrögzítést választják az ügyfelek, az idén áprilisban kihelyezett fogyasztóbarát lakáshitelek 91 százaléka legalább 10 évig fix kamatú, illetve állami támogatásos volt.

A fogyasztóbarát lakáshitel nem csak lakásvásárlásra, építésre, fejlesztésre vehető igénybe, az ügyfelek korábbi magasabb, vagy változó kamatozású lakáshiteleiket is kiválthatják ennek segítségével.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy a referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot. A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15, állami kamattámogatott hitel esetén 25 munkanap. A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2, állami kamattámogatott hitel esetén 5 munkanap.

A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Az MNB összehasonlító kalkulátort is működtet honlapján www.minositetthitel.hu címen, a fogyasztók tájékoztatásának támogatására.

Az MNB folytatja a minősített fogyasztóbarát programot. Az év elejétől már elérhető a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás, és a jegybank előkészíti a minősített fogyasztóbarát személyi hitel pályázati rendszerét is - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!