MNB: az NHP Hajrá! sikeres eszköznek bizonyult a válságkezelésben

Gazdaság, 2021.07.02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogram Hajrá! (NHP Hajrá!) programja az egyik legfontosabb válságkezelő eszköz volt a koronavírus-járvánnyal összefüggésben - hangsúlyozta Pulai György, az MNB igazgatója pénteken az NHP Hajrá Kiválósági Díj átadásán.

Az igazgató az online közvetített eseményen felidézte: a jegybank tavaly áprilisban azért indította a NHP Hajrá! programot, hogy tompítsa a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásait.

Az NHP Hajrá! programban 2021 június végéig mintegy 40 ezer vállalkozás jutott kedvező kamatozású forráshoz, 2900 milliárd forintot meghaladó összegben - ismertette.

Hozzátette, hogy az NHP Hajrá! 3000 milliárd forint keretösszegének 97 százalékát már felhasználták, és piaci információk alapján - a folyamatban lévő ügyféltárgyalásokat és bírálatokat figyelembe véve - már a fennmaradó 3 százaléknak is megvan a gazdája.

Pulai György elmondta, hogy az NHP Hajrá! programban megkötött szerződések több mint felét a vállalkozások fennmaradását segítő forgóeszközhitel tette ki, a felvett hitelek 37 százaléka beruházások megvalósulását segítette hitel vagy lízing formában.

A hitelek háromnegyede a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatokba került - tette hozzá.

Pulai György szólt arról is, hogy a nyolc éve indított Növekedési Hitelprogramban (NHP) több mint 74 ezer vállalkozás jutott forráshoz mintegy 6300 milliárd forint összegben.

Az MNB igazgatója hangsúlyozta, az NHP Hajrá! sikerességéhez támogató bankrendszer is szükséges, ezért a jegybank 2020 júliusában megalapította a Növekedési Hitelprogram Hajrá Kiválósági Díjat, amellyel negyedévente ismerik el a forráskihelyezésben legaktívabb hitelintézet teljesítményét.

Az elmúlt negyedév kihelyezései alapján az elismerést az OTP Bank érdemelte ki, immáron harmadszorra.

Németh Miklós, az OTP Bank ügyvezető igazgatója a díj átvételét követően elmondta: piacvezető bankként erkölcsi kötelességük a programban való jó szereplés. A program során 720 milliárd forint hitelszerződést írtak alá, ebből több mint 500 milliárd forintot már folyósítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!