MNB: bankok megszabadultak rossz projekthiteleiktől; nőtt a jelzáloglevelek piaca

Gazdaság, 2018.12.13

A tavaly előírt rendszerkockázati tőkepuffernek is köszönhetően hitelintézetek megszabadultak problémás projekthitel kitettségeik kilenctizedétől. Az MNB jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatójának bevezetése és a jelzáloglevél-vásárlási program elindulása óta jelentősen nőtt a banki hosszú lejáratú jelzáloglevelek piaca  - olvasható a jegybank csütörtökön megjelent friss Makroprudenciális jelentésében.

A kiadvány az elmúlt egy év makroprudenciális beavatkozásait, a piaci szereplők alkalmazkodását és az intézkedések szélesebb körű gazdasági hatásait mutatja be.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015 óta alkalmaz adósságfék szabályokat a háztartások túlzott mértékű eladósodásának megelőzése érdekében. Idén a hitelezés dinamikus bővülésével párhuzamosan az adósságfék limitek továbbra is hathatós védelmet biztosítottak a túlzott eladósodás ellen. Októbertől az adósságfék szabályok a háztartások kamatkockázatát is figyelembe veszik, így a rövidebb kamatperiódusú, változékonyabb törlesztőrészletű jelzáloghiteleket csak nagyobb jövedelmi puffer mellett lehet felvenni. Az eddigi tapasztalatok szerint a módosítás hatékonyan mérsékli az ügyfelek kamatkockázatát és a piaci szereplők megfelelő módon alkalmazkodtak a módosult elváráshoz - derül ki a jelentésből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!