MNB: júliusban 844 milliárd forinttal nőtt az állampapírok állománya

Gazdaság, 2019.09.09

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 844 milliárd forinttal nőtt júliusban és 2439 milliárd forinttal az előző egy évben, amivel elérte a 30 564 milliárd forintot, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  hétfőn megjelent legfrissebb adataiból.  

A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán júliusban négy új kibocsátás volt, névértéken 535 milliárd forintot jelentett, egy papír járt le 50 milliárd forint értékben Az aukciókon 284 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 113 milliárd forintot tettek ki. A nem aukció keretében értékesített lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 498 milliárd forintos állománynövekedést eredményezett július folyamán - összegezte az MNB jelentése.

A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 150 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 256 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok - lakossági papírok - állománya 72 milliárd forinttal csökkent.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci állományának tulajdonosi megoszlásán belül júliusban a pénzügyi vállalatok állománya 199 milliárd forinttal, a külföldiek állománya 302 milliárd forinttal nőtt. A pénzügyi szektor tulajdonolta az állampapír állomány 41,1 százalékát a külföldi befektetők a 32,6 százalékát.

A háztartások állampapír állománya 363 milliárd forinttal nőtt júliusban és 1611 milliárd forinttal egy év alatt, ezzel az értékpapírban megtestesített államadósság 22,7 százalékával rendelkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!