MNB: júliusban deficitbe fordult a fizetési mérleg

Gazdaság, 2020.09.15

Júliusban az előző havi pozitív egyenleggel szemben ismét deficitbe fordult a folyó fizetési mérleg, 297 millió euró hiányt mutatott - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent előzetes havi adatokból.

A második negyedévben egyedül június hozott szerény, 246 millió euró többletet a fizetési mérlegben az áprilisi 1,075 milliárd és a májusi 412 millió euró deficitet követően. A második negyedéves fizetési mérlegadatokat jövő hétfőn - szeptember 21-én - közli az MNB. A tavalyi harmadik negyedévi 540 millió euró és negyedik negyedévi 779 millió euró hiányt követően az idei első negyedévet minimális, 2,4 millió euró aktívummal zárta a folyó fizetési mérleg. A folyó fizetési mérleg júliusi romlásához az áruforgalomhoz kapcsolódó pénzmozgások járultak hozzá a legnagyobb mértékeben: az előző hónaphoz képest 186 millió euróval kisebb exportbevétel és 408 millió euróval nagyobb importkiadás következtében a júniusi 340 millió euró többlet júliusra 254 millió euró deficitbe fordult. A szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának egyenlege szerényen, 22 millió euróval 275 millió euróra javult, amiben az utazási szolgáltatások része 43 millió, illetve 105 millió euró volt.

Az Európai Unióból befolyt tőkeátutalások összege a júniusi 181 millió euróról júliusban 394 millió euróra nőtt, ezzel a tőkemérleg aktívuma 410 millió eurót tett ki, 229 millió euróval többet az előző havinál. A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt és az ország külfölddel szemben fennálló finanszírozási pozícióját jellemző mutató, a finanszírozási képesség júliusban 112 millió euró maradt, ami kevesebb az előző havi 427 millió eurónál, de jobb az áprilisi és májusi adatoknál, amelyek 892 millió, illetve 237 millió finanszírozási igényt mutattak, azaz negatívak voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!