MNB: korlátozta a szlovák felügyelet a NOVIS Biztosító eszközei feletti rendelkezést

Gazdaság, 2020.11.20

A pozsonyi székhelyű NOVIS Biztosítót felügyelő Szlovák Nemzeti Bank (NBS) újabb ideiglenes intézkedésként korlátozta a biztosító rendelkezési jogát annak saját eszközei felett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépései megakadályozták a NOVIS magyar biztosítotti körének növekedését, a biztosító másfél éve nem köthet új szerződéseket Magyarországon - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

Az MNB kiemelte: a nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak, ezért a magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és a szerződéses feltételek adta keretek közt felelős döntést hozni.

A NOVIS az NBS döntése szerint nem kezelheti úgy pénzeszközeit, hogy az megváltoztathatná azok tulajdonjogát, és nem indíthat utalást bankszámlájáról. Nem kezdeményezhet tulajdonjog átruházására vonatkozó cselekményt, illetve nem kezdhet olyan jogi aktust, amely új kötelezettség elfogadásával vagyoncsökkenéshez vagy egy meglévő kötelezettség ilyen módosításához, megszüntetéséhez vezet. A biztosító emellett nem köthet megállapodásokat vagy hajthat végre egyoldalú cselekményeket adósságának elengedésére, átutalására, átvállalására vonatkozóan - közölte az MNB.

Az NBS intézkedése nem terjed ki a NOVIS adó-, illeték- és járulékfizetési kötelezettségeinek és a béreknek a kifizetésére, továbbá a biztosítási kárigények és visszavásárlások kifizetésére. Nem vonatkozik a korlátozás az ügyfelek érdekében történő értékpapír-vásárlásra sem, illetve olyan fennálló kötelezettségekre, amelyek összege szerződésenként havonta nem haladja meg az 1000 eurót. Végül továbbra is megengedett olyan eszközök kezelése, amelyek nem jelentenek nyereséget a biztosító számára (legfeljebb havi 100 euró összegben), illetve a biztosító részére közvetlen hasznot nem jelentő tranzakcióknál (amelyekhez szintén az NBS engedélyét kell kérni).

A szlovák jegybank döntése szerint a NOVIS köteles az összes szlovák és más ország hitelintézetnél vezetett bankszámláiról és értékpapírszámláiról tájékoztatást adni az NBS-nek, továbbá bármely számla megnyitásáról vagy bezárásáról, valamint az ilyen számlákkal kapcsolatos egyéb lényeges változásokról. Havonta jelentenie kell a számlák előző havi egyenlegét és a tranzakciók összegzését is. Az NBS korábbi, szeptember 11-i ideiglenes intézkedése szerint a NOVIS-nak havonta kell értékelnie és jelentenie tartalékainak megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!