MNB: nem forgalmazhatja a szlovákiai Novis Biztosító Sensum életbiztosítását

Gazdaság, 2019.11.07

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ideiglenesen felfüggesztette a szlovákiai Novis Biztosító Sensum befektetési életbiztosításának magyarországi forgalmazását - közölte a jegybank a honlapján csütörtökön.

A jegybank vizsgálatának eddigi adatai szerint a biztosító nem a jogszabályban előírt számítási módszertannak megfelelően határozta meg a teljes költség mutató értékét, valamint a termék egyes mögöttes eszközalapjainak várható teljesítményét.

A jegybank hivatalból indított fogyasztóvédelmi célvizsgálatot a pozsonyi székhelyű Novis Insurance Company, Novis Versicherungsgesellschaft, Novis Compagnia di Assicurazioni, Novis Pois»ovňa a.s. biztosítónál (Novis Biztosító). A vizsgálat a 2018. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan különösképpen azt tekinti át, hogy a biztosító szerződéskötés előtti és ahhoz kapcsolódó ügyfél-tájékoztatásai során megfelel-e a fogyasztóvédelmi célú jogszabályi előírásoknak.

A Novis Biztosító nem fogadhat el új, Sensum biztosítások megkötésére vonatkozó ügyfélajánlatokat, és erről köteles haladéktalanul értesíteni az érintett, jelentkező ügyfeleket. A biztosító ugyanakkor köteles teljesíteni e körbe tartozó, már megkötött életbiztosításokból eredő szerződéses kötelezettségeit.

Azt is közölték, hogy a jegybank már a korábbiakban, 2018. július 4-én közzétett végzésében felfüggesztette a biztosító több, Magyarországon terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosítási termékének értékesítését, majd a 2019. július 11. napján kelt határozatával a termékek terjesztését a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!