MNB: nőtt a hosszabb távra rögzített kamatozású lakáshitelek súlya

Gazdaság, 2018.12.03

Októberben a háztartások által felvett új lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén emelkedett, a szerződések értéke kismértékben csökkent az előző hónaphoz képest - jelentette hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Előbbit részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyával magyarázza az MNB. Az októberben kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 92 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleké 99 hónap.

Októberben a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója 5,22 százalék volt, 15 bázisponttal több az előző havinál és 69 bázisponttal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. Az egy évnél hosszabb, de legfeljebb 5 évre rögzített kamatozású lakáshiteleknél azonban egy év alatt csak 10 bázisponttal emelkedett a hitelköltség mutató, a tíz évesnél hosszabb időre rögzített kamatú hiteleknél pedig 17 bázispont volt az emelkedés, 5,07, illetve 5,80 százalékra. Az 5-10 évre rögzített kamatozású lakáshitelek pedig 43 bázisponttal olcsóbbak lettek és az MNB adatai szerint októberben 5,50 százalékos volt az átlagos hitelköltség mutató. A változó, vagy legfeljebb egy évre rögzített kamatozású lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója 23 bázisponttal nőtt tavaly október óta és 3,52 százalékon állt.

Októberben 77,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáscélú hiteleket a háztartások, ami 5 hónapja a legalacsonyabb összeg, ennek azonban csaknem fele, 36 milliárd forint az 5-10 évre rögzített kamatozású hitel volt, háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Az októberben felvett fogyasztási hitelek összege októberben 58 milliárd forintra rúgott, ami 45 százalékkal több az egy évvel korábbi 40,0 milliárd forintnál, miközben az átlagos hiteldíj mutató 105 bázisponttal 12,18 százalékosra csökkent. Az októberben felvett személyi hitelek összege 40,5 milliárd forintot tett ki, 13 milliárddal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az átlagos hitelköltség pedig 94 bázisponttal 13,70 százalékosra mérséklődött, de 12 bázisponttal magasabb a szeptemberinél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!