MNB: szerdán indulnak a likviditásszűkítő tenderek

Gazdaság, 2022.10.04

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be a jegybank a honlapján.

A monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülése után jelentett be Matolcsy György jegybankelnök, hogy 13 százalékon lezárult az alapkamat emelések 16 hónapon át tartó ciklusa és a likviditás szűkítésének más eszközei kerülnek a jegybanki pénzügypolitika fókuszába. A kötelező tartalékráta október elejétől bevezetett emelése mellett, rendszeres jegybanki diszkontkötvény-aukciókkal és a hosszabb futamidejű betéti eszköz elindításával az MNB jelentősen szűkíteni igyekszik a forintlikviditást.

Az első likviditáslekötő betéti tendert szerdán 13.00 óra és 13.30 között tartják meg. A tenderfelhívást a meghirdetési paraméterekkel 10.00 órakor hozzák nyilvánosságra, míg a tender eredményét 15.00 órakor közlik. A likviditáslekötő betéti eszközét kéthónapos futamidővel hirdeti meg az MNB. A tender során a jegybank dönthet nem-kompetitív szakasz meghirdetéséről, amelyről az eredményhirdetéssel egyidőben, azaz 15.00 órakorkor értesíti az ügyfeleket. A nem-kompetitív szakaszban 15.15 és 15.30 között adható be ajánlat, a tender eredménye pedig 16.00 órakor lesz nyilvános.

Az első jegybanki diszkontkötvény aukcióra október 6-án, csütörtökön 9.00 óra és 9.30 között kerül sor az eredményhirdetést 11.00 órakor tartják Az ajánlattételi felhívást már szerdán 9.00 órakor közzéteszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!