MNB: továbbra is erős a bankrendszer sokkellenálló-képessége

Gazdaság, 2019.12.04

Továbbra is erős a bankrendszer sokkellenálló-képessége, a bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak - derül ki a jegybank szerdán közzétett decemberi Pénzügyi stabilitási jelentéséből.

A bankrendszer működését ugyanakkor belföldi és nemzetközi folyamatok növekvő nyomás alatt tartják, megújulásra késztetve a szektor szereplőit.

Azt írták, hogy a globális makrogazdasági környezetet az elmúlt fél évben mélyülő külkereskedelmi és geopolitikai feszültségek, valamint egyes régiókban növekvő recessziós félelmek jellemezték. Az infláció csökkenésére és a növekedés lassulására reagálva a jelentősebb jegybankok ismét kamatot csökkentettek, és további expanzív lépéseket is bejelentettek. A külső környezet romlása negatívan hat a hazai gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátásokra, és így a hazai bankrendszer számára is kockázatot jelent. A gazdaság és a bankrendszer fundamentumai a 2008-as válság kitörése óta rendkívül sokat erősödtek, így a magyarországi pénzügyi rendszer felkészült a külső környezet romlásából fakadó kockázatokra.

A jelentés szerint a hitelállomány bővülése a gazdasági fundamentumok erősödése mentén valósult meg, és jelenleg sem volumenét, sem összetételét tekintve nem mutatja a túlfűtöttség jeleit. A bankok profitabilitása a kedvező hazai konjunktúra közepette nemzetközi összehasonlításban is kimagasló, ami azonban elfedi a szektor egyes strukturális problémáit. A bankok egy részének a fenntartható jövedelmezőség biztosítása érdekében további hatékonyságjavító intézkedéseket szükséges tennie - közölte az MNB.

A jegybank arról is tájékoztatott, hogy a lakáspiac felfutása folytatódott, különösen a fővárosban, ahol közel 22,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2018 és 2019 júniusa között. Becslésük szerint Budapesten továbbra is fennáll a lakásárak túlértékeltségének kockázata. Az ingatlanpiaci folyamatok bankrendszerre gyakorolt hatását azonban limitálja, hogy az ingatlanpiaci változásokra érzékeny banki kitettségek állománya alacsony a szavatoló tőke arányában.

A bankrendszer működési környezetét jelentősen befolyásolják a 2019 első felében elindított kormányzati és jegybanki programok. A 2019. július 1-jétől igényelhető babaváró hitel jelentős hitelkiáramlást okozott a nyári hónapokban. A jelentésben kiemelik, hogy a jegybanki programok mind minőségi, mind mennyiségi szempontból segítik a vállalatok finanszírozását. Az MNB 2019. január elsejével elindított Növekedési hitelprogramja (NHP) fix konstrukció, kihasználtsága szeptember végére meghaladta a 300 milliárd forintot. A vállalati kötvénypiac likviditásának növelése céljából a jegybank 2019. július 1-jétől elindította a Növekedési kötvényprogramot (NKP), melynek 300 milliárd forintos keretösszegét várhatóan 2020 elejére teljes mértékben felhasznáják - közölte az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!