Moody's: tartós sebeket ejt a feltörekvő gazdaságokon a járvány

Gazdaság, 2020.11.16

Tartós sebeket ejt a koronavírus-járvány a globális feltörekvő térség gazdaságain, és még jövőre is valószínűtlen, hogy e gazdaságok adósminőségi alapmutatói teljes mértékben stabilizálódhatnak - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban bemutatott éves előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 26 oldalas tanulmányban közölte: a világ húsz legnagyobb gazdasági erőcentrumának csoportjába (G-20) tartozó feltörekvő országokban - Kínát is beleszámolva - az idén átlagosan 1,6 százalékos visszaesést, 2021-ben 6,1 százalékos, 2022-ben 4,7 százalékos növekedést vár.

A Moody's előrejelzési modellszámításai szerint ugyanakkor a G-20 feltörekvő gazdaságainak hazai összterméke (GDP) Kínát nem számítva az idén átlagosan 6,6 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 4,7 százalékkal, 2022-ben 3,5 százalékkal nő.

Az átlagon belül azonban hatalmasak az eltérések az egyedi adottságoknak megfelelően, és az esetek zömében valószínűtlen, hogy a feltörekvő gazdaságok teljesítménye 2021-ben újból eléri a járvány előtti szintet - áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.

A tanulmányhoz fűzött grafikus előrejelzésben a Moody's azt jósolja, hogy a vizsgált húsz feltörekvő gazdaság közül 15-ben lesz alacsonyabb a reálértéken számolt hazai össztermék 2021-ben a tavaly elért szintnél.

A legkomorabb prognózist a cég Argentínára adja: a Moody's várakozása szerint az argentin GDP-érték jövőre hozzávetőleg 7 százalékkal lesz alacsonyabb, mint tavaly.

Magyarországon és Romániában a hitelminősítő a tavalyinál 1-2 százalékkal alacsonyabb GDP-értéket vár 2021-re, és a közép-európai EU-térségből egyedül Lengyelországban számít a tavalyinál minimálisan magasabb jövő évi gazdasági teljesítményre.

A Moody's szerint a legnagyobb feltörekvő gazdaságok közül magasan a legjobb teljesítmény Kínában és Vietnamban várható: a hitelminősítő azt valószínűsíti, hogy e két ázsiai gazdaság összkibocsátása jövőre 8-9 százalékkal meghaladja a 2019-ben megtermelt GDP-értéket.

Ebben a helyzetben a hitelminősítő szerint aligha lehet arra számítani, hogy az adósminőségi alapmutatók jövőre stabilizálódnak a feltörekvő gazdaságokban.

E várakozásának illusztrálásaként a Moody's közölte: előrejelzése szerint az országcsoport átlagos GDP-arányos államadósság-rátája 2021 végéig 57 százalékra emelkedik, 12 százalékponttal magasabbra a 2019 végén mért szintnél.

A tanulmány szerint e tartós adósminőségi sérülékenységeket tükrözi az osztályzatok negatív kilátásainak jelenlegi megoszlása.

A Moody's közölte: az osztályzati listáján szereplő feltörekvő piaci szuverén adósok besorolásainak 30 százalékára, a kereskedelmi adósok minősítéseinek 31 százalékára van érvényben leminősítés valószínűségére utaló negatív kilátás vagy leminősítési felülvizsgálat.

Az államadósoknak ugyanakkor csak a 6 százalékára, a kereskedelmi adósoknak alig 4 százalékára tart érvényben osztályzatjavítás lehetőségét jelző pozitív kilátást a cég.

A Moody's által pozitív osztályzati kilátással ellátott feltörekvő térségi államadósok között szerepel Magyarország.

A cég szeptember végén javította pozitívra az addigi stabilról a "Baa3" szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásának kilátását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járványnak a magyar gazdasági és pénzügyi erőre kifejtett negatív hatása valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

A kilátás javításának fő tényezői között szerepelt az is, hogy a magyar gazdaság a "Baa3", illetve az eggyel jobb, "Baa2" besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és a Moody's véleménye szerint ez várható a továbbiakban is. Mindehhez a magyar gazdaság hazai és külső adósságpozícióinak javulása társul.

A magyar államadós-besorolásra a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's stabil kilátást tart érvényben. Ezek a cégek ugyanakkor a Moody's besorolásánál egy fokkal jobb - egyaránt "BBB" - osztályzattal tartják nyilván Magyarországot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!