Működésének első évfordulóját ünnepli a sanghaji elektronikus tőzsde

Gazdaság, 2020.07.22

Éppen szerdán egy éve indult el a kereskedés a technológiai vállalatoknak és startupoknak szánt sanghaji elektronikus tőzsdén.

A New York-i Nasdaq mintájára létrehozott új tőzsdei platformon, a STAR Marketen tavaly július 22-én 25 cég papírjaival vette kezdetét a kereskedés. Az indulás napján az értékpapírok árfolyama átlagosan 140 százalékkal emelkedett, ezzel a cégek értéke mintegy 44 milliárd dollárral nőtt, ami felülmúlta még a legoptimistább elemzői várakozásokat is.

A STAR Marketen jegyzett részvények árfolyama átlagosan 160 százalékkal emelkedett a bevezetéshez képest, a hozam pedig meghaladta a 200 százalékot. Az eltelt egy év alatt 25-ről több mint 130-ra nőtt a sanghaji elektronikus tőzsdén jegyzett társaságok száma, túlnyomórészt kis- és középvállalatok, amelyek együttes piaci tőkeértéke 2500 milliárd jüanra (343 milliárd dollára) rúg. Ellsődleges részvénykibocsátások keretében több mint 25 milliárd dollárt gyűjtöttek össze, a jegyzések mediánja 100 millió dollár volt.

Az új platform létrehozásával az volt a cél, hogy segítsenek könnyebben tőkéhez jutni az ígéretes vállalkozásoknak fejlődésük finanszírozásához úgy, hogy a szárazföldi Kínában tartsák az ország jövőbeni technológiai kincsesbányáit.

A sanghaji és a sencseni értéktőzsdén nagyon szigorúak a követelmények, viszont a STAR Marketen jóval enyhébbek a bevezetési szabályok. Ide a regisztráció egy piacfelügyeleti szerven keresztül zajlik, a cégeknek sokkal kevesebb követelménynek kell megfelelniük, egyebek mellett a nyereségesség és a fennállás ideje tekintetében. A sanghaji elektronikus tőzsde nagyobb árfolyamkilengéseket engedélyez a kibocsátás első hetében, a napon belüli mozgás mértékét 20 százalékban limitálták az általában szokásos 10 százalék helyett.

Ígéretes, hogy már a nagyvállalatok is fontolgatják a STAR Marketen való részvénykibocsátást. Az Alibaba fizetési rendszerét, az Alipayt üzemeltető Ant Financial épp a héten jelentette be: egyszerre fog megjelenni a hongkongi, illetve a sanghaji elektronikus tőzsdén. Az Ant csoport Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, és a világ legértékesebb fintech startupjai közé tartozik. A sencseni értéktőzsde technológiai platformja, a ChiNext pedig a STAR Market jegyzési és kereskedési szabályainak átvételére készül.

Az 1990-es és a 2000-es években az állami kézben lévő kínai nagyvállalatok mind a sanghaji tőzsdére vezették be részvényeiket, gyakran párhuzamosan a hongkongi értéktőzsdére. A kínai technológiai forradalommal együtt felemelkedő Sencsen aztán fokozatosan átvette a vezetést: 2000 végén Sanghajban 559 cég jegyezte a részvényeit, miközben Sencsenben 451, ám mára 2246 vállalat értékpapírjai forognak a sencseni tőzsdén, szemben a Sanghajban jegyzett 1650-nel. A sanghaji értéktőzsde napi forgalma ráadásul már két éve nem múlta felül a sencseniét. Mikor 2018 novemberében Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette a STAR Market létrehozását, a lépést megfigyelők részben Sanghaj a pénzügyi szférában betöltött pozíciójának erősítéseként értékelték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!