MVM Émász: elkészült a Mátra kábelesítési projektjének első üteme

Gazdaság, 2021.10.22

Átadta az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Mátrában zajló kábelesítési projekt első ütemét, a Mátraszentimre és Mátrakeresztes közötti, csaknem 6 kilométeres középfeszültségű szakaszon a szabadvezetékek helyett már földkábelekben fut a villamos energia.

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. pénteki közleményében hangsúlyozza: a szabadvezetékek földkábelekkel kiváltásának elsődleges célja a zavartalan villamosenergia-ellátás biztosítása és a települések közötti hálózaton fellépő üzemzavarok számának csökkentése.

Hozzáteszik: a kábelesítéssel jelentős területek kerülnek vissza a természethez a hegyvidéken. A fák koronája összeérhet, így egységes lesz az erdő, a pozitív környezeti hatások pedig megjelennek az élővilágban. Elkerülhetők így a szabadvezetéki hálózat esetében előforduló áramütéses madárbalesetek is.

A projekt három ütemben valósul meg, amelyek során az MVM Émász modernizálja, illetve biztonságosabbá és környezetbaráttá teszi a Mátra térségét ellátó középfeszültségű hálózatot. A társaság összesen 46,5 kilométeren végzi el a kábelesítést, ehhez 50 kilométer hosszan bontja le a középfeszültségű szabadvezetékes hálózatot. A több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás második üteme még 2021-ben megvalósul, a harmadik ütem részeként készülő utolsó 15 kilométeres szakasz kábelesítése várhatóan jövő ősszel zárul.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a projekt most átadott első ütemét a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ezzel elősegítve mielőbbi megvalósítását. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Mátraszentimre-Mátrakeresztes szakasz kivitelezési munkáit saját forrásból, 247 millió forintból fedezte. A következő időszakban a Mátraháza-Kékestető és a Parád-Parádsasvár nyomvonalon folytatódik a munka.

Az MVM csoporthoz szeptember 1-je óta már négy elosztótársaság tartozik. Az MVM Émász biztosítja a 22 ezer kilométer hosszú villamosenergia-elosztó hálózat üzemeltetését Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein, több mint 400 település és 740 ezer ügyfél részére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!