Nagy István: a kormány borpromóciós programmal segíti a magyar borok megismertetését

Gazdaság, 2021.09.23

A kormány borpromóciós programot indít a magyar borok határon belüli és határon túli megismertetése érdekében, erre a célra 2025-ig évente 715 millió forint többletforrást biztosít - mondta az agrárminiszter a 30. Budapest Borfesztivál megnyitóján csütörtökön Budapesten.

Nagy István hozzátette, ezzel a programmal nagy lépést tehetnek a magyar bor jó hírnevének megerősítésében.

Az agrárminiszter közölte, stratégiai ágazatként tekint a szőlő- és borágazatra. A kormány azért dolgozik, hogy a borászoknak megérje bort készíteni, a szőlőműveseknek szőlőt termeszteni, "mi pedig remek magyar borokat ihassunk" - mondta.

Az elmúlt 1,5 évben azonban kezelni kellett azt a sok borász számára nehéz helyzetet, amelyet a koronavírus-járvány okozott - idézte fel. Mindezek miatt a magyar borászoknak is rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk, hiszen a járvány miatt a vendéglátó szektoron keresztüli értékesítés átmenetileg leállt.

Ezért tavaly a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programon keresztül 2 milliárd forint gyors támogatást nyújtottak a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érdekelt vállalkozások, borászatok számára - emlékeztetett a miniszter.

Nagy István elmondta, ezt a segítséget az idén megismétlik, hiszen szükséges, hogy az év eleji veszteségeket a borászok kompenzálni tudják. Ehhez pedig mintegy 1,5 milliárd forintos támogatási keretet biztosít a kormány.

"A bor összekapcsolja a termőterületet és a termelőt, különleges kötelék, amelyben többek között megtalálható a történelem, a tudomány, a kultúra és a természet összefonódása. Így benne van az egész magyar történelem, az egész magyar jellem" - fogalmazott az agrárminiszer. Egyúttal megjegyezte: "a borban öröm, barátság, dal és boldogság van."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!