Napelemes rendszer új építésű családi házba

Gazdaság, 2021.02.16

Egy új ház építése sokaknak az egyik legnagyobb kihívás - és élmény az egész életben. Hiszen ki ne szeretne a saját ingatlanában olyan körülmények között, olyan környezetben élni, mint szeretne.

Napelem Ennek rengeteg aspektusa van. Ezek közül két fontosabb az energiahatékonyság és a környezetbarátság. Kiváló érzés, amikor az életstílusunk összhangban van azzal, amit képviselni szeretnénk.

Ez nem adatik meg mindenkinek az életben, de akinek igen, az sok esetben egy magasabb szintű harmóniát tapasztalhat meg.

Mire jó egy napelemes rendszer?

Röviden: pénzt spórol nekünk (miután a befektetés árát visszahozta a rendszer, egész egyszerűen ingyen termeli az elektromosságot), és környezettudatossá tesz minket.

Mikor kezdjünk el a napelemes rendszer telepítésén gondolkodni?

Minél előbb! Sosem késő, azonban még a tervrajzok elkészülése előtt akár a ház tájolását, a tető méretét és dőlésszögét is napelemesrendszer-barátabbá lehet varázsolni, további kompromisszumok nélkül.

Akár ki is kérhetjük egy napelemes szaktanácsadó véleményét: nem várhatunk el mindent az építésztől.

Mire figyeljünk a napelemes rendszerekkel kapcsolatban?

A tetőre kell fókuszálnunk, hiszen ez a napelemes rendszerek alfája és omegája. Létezik olyan megoldás is, hogy a földre telepítik a napelemrendszert, de ez családi házak esetén ritkán a legjobb megoldás.

  • Ha a tetőnk kevésbé tagolt, jobb helykihasználással és esztétikusabban néz majd ki a napelemrendszerünk.
  • Az ideális tájolás a déli, míg az ideális dőlésszög 25-35°. Ha pedig lapos tetős épületben gondolkodunk, a legjobb dőlésszöget a 15°-nak tartják.
  • A cserepek közül a betoncserepek az igaziak, igyekezzünk kerülni a palacserepeket, attól függetlenül, hogy mennyire modernek.
  • Egy kisebb árnyékhatás (fa, oszlop, közeli ház - vagy a jövőben épülő szomszéd ház) is jelentős lehet a teljesítmény tekintetében. Ebbe beletartoznak a saját fáink és növényeink is!

Mielőtt néhány cikk elolvasása után azt gondolnánk, hogy mindent tudunk, hadd jelentsük ki, hogy a napelemes rendszer tervezése és kivitelezése egy külön komoly szakma. Mi azt ajánljuk, hogy minden esetben forduljunk profikhoz: hosszú távon (a napelemes rendszereket évtizedekre tervezik) jobban fogunk járni. A Wagner Solar Hungária nevű cég 19 éve van jelen a magyar piacon, és minden bizonnyal találtak már megoldást azokra a kérdésekre, problémákra, amiken mi gondolkodunk.

Hogyan méretezzük a napelemes rendszert?

Egy új építésű ingatlan esetében érdemes becslést, körülbelüli kalkulációt végezni annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen teljesítményű rendszerre lesz szükségünk. Ehhez arra is szükség van, hogy tudjuk, mit akarunk elektromosan megoldani: sütő, fűtés, klíma, szárítógép, elektromos bojler, elektromos bicikli, autó, stb.

Ehhez a témakörhöz tartozik az ablakok minősége, mérete is, hiszen ez befolyásolhatja a világítási és a fűtési és hűtési költségeket is.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!