Nem módosította alapkamatát és a mennyiségi enyhítés keretét a Bank of England

Gazdaság, 2020.12.17

A várakozásoknak megfelelően nem módosította mennyiségi enyhítési programjának célösszegét és a rekordmélységű, 0,10 százalékos alapkamatot a Bank of England. A brit jegybank monetáris tanácsa az idei utolsó kamatdöntő ülésről szóló csütörtöki beszámolójában a korábbinál valamelyest derűlátóbb értékelést adott a rövid távú növekedési kilátásokról.

A Bank of England monetáris tanácsa márciusban, a koronavírus-válság elhatalmasodásának kezdetén két, soron kívüli ülésen csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékra az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról három lépésben 895 milliárd fontra (354 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A Bank of England legutóbb novemberben emelte a likviditáspótlási program célösszegét: a múlt havi monetáris ülésen 150 milliárd fontot - az elemzői várakozásoknál sokkal többet - tett hozzá az állampapír-vásárlásokra fordítható részhez.

A vállalati kötvények vásárlásának 20 milliárd fontos kerete nem módosult.

A decemberi kamatdöntő ülésről szóló csütörtöki ismertetés szerint a Bank of England kilenctagú monetáris tanácsa a 0,10 százalékos alapkamat és a jelenlegi monetáris enyhítési célkeret fenntartásáról egyaránt egyhangúlag döntött.

Az ülésről szóló részletes beszámolóban a monetáris testület a koronavírus elleni vakcina megjelenését és nagy-britanniai forgalmazásának megkezdését nevezte a múlt havi kamatdöntő értekezlet óta eltelt időszak legnagyobb jelentőségű jó hírének.

A tanács ennek hatására - és a vártnál jobb legutóbbi aktivitási adatokat is figyelembe véve - módosította az idei negyedik negyedévre szóló előrejelzését: a Bank of England az új prognózis alapján a brit hazai össztermék (GDP) "egy százalékot nem sokkal meghaladó" negyedéves összevetésű visszaesésére számít 2020 utolsó negyedében.

A brit jegybank eddig 2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített az idei negyedik negyedévre az előző három hónaphoz mérve.

A monetáris tanács hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az idei negyedik negyedévben a brit GDP-érték a javított előrejelzéssel együtt is 11 százalékkal a tavalyi azonos negyedév szintje alatt lesz.

A brit gazdaság a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén életbe léptetett tavaszi zárlatot példátlan mértékben megszenvedte: februártól áprilisig - vagyis a korlátozások előtti utolsó, illetve az akkori zárlat bevezetése utáni első teljes hónap között - a brit GDP-érték 25,3 százalékkal zuhant, és áprilisban is példátlan mértékben, 19,5 százalékkal esett az előző hónaphoz képest.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint a brit hazai össztermék 0,4 százalékkal emelkedett októberben az előző hónaphoz viszonyítva. Ez jelentős lassulás volt, szeptemberben ugyanis 1 százalékkal, augusztusban 2,2 százalékkal nőtt a brit GDP-érték havi összevetésben.

Az ONS adatai szerint a hazai össztermék októberben 23,4 százalékkal meghaladta az áprilisi mélypontot, de még mindig 7,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint februárban, a tavaszi országos zárlat bevezetése előtti utolsó teljes hónapban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!