Nem módosította alapkamatát és a mennyiségi enyhítés keretét a Bank of England

Gazdaság, 2021.02.04

A várakozásoknak megfelelően nem módosította mennyiségi enyhítési programjának célösszegét és a rekordmélységű, 0,10 százalékos alapkamatot a Bank of England.

A brit jegybank monetáris tanácsa az idei első kamatdöntő ülésről szóló csütörtöki beszámolójában az első negyedévre visszaesést jósol a brit gazdaságban, de azt is valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék (GDP) a koronavírus elleni oltási program kiszélesedése nyomán gyors bővülésnek indul és egy éven belül visszatér a koronavírus-járvány előtti szintre.

A Bank of England tavaly márciusban, a koronavírus-válság kezdetén két, soron kívüli ülésen csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékra irányadó kamatát, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról azóta három lépésben 895 milliárd fontra (361 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A Bank of England legutóbb novemberben emelte a likviditáspótlási program célösszegét: akkor 150 milliárd fontot - az elemzői várakozásoknál sokkal többet - tett hozzá az állampapír-vásárlásokra fordítható részhez.

A vállalati kötvények vásárlásának 20 milliárd fontos kerete nem módosult.

A februári kamatdöntő ülésről szóló csütörtöki ismertetés szerint a Bank of England kilenctagú monetáris tanácsa a 0,10 százalékos alapkamat és a jelenlegi monetáris enyhítési célkeret fenntartásáról egyaránt egyhangúlag döntött.

Az ülésről szóló részletes beszámolóban a monetáris testület közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék valamelyest emelkedhetett a tavalyi utolsó negyedévben, és a GDP-érték 2020 végén hozzávetőleg 8 százalékkal járhatott a 2019 negyedik negyedévében mért szint alatt.

Ez jelentősen javított előrejelzés, a Bank of England ugyanis tavalyi utolsó pénzügypolitikai jelentésében még azt valószínűsítette, hogy 2020 negyedik negyedévében a brit GDP-érték 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbi azonos negyedév szintjétől.

Csütörtöki beszámolójában a brit jegybank monetáris tanácsa közölte: várakozása szerint a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó jelenlegi korlátozások nagyobb mértékben érintik a gazdasági aktivitást, mint a tavalyi negyedik negyedévben életbe léptetett korlátozó intézkedések, hatásuk azonban mégsem lesz olyan súlyos, mint a tavalyi második negyedévben elrendelt országos zárlaté.

Tavaly február és április - vagyis a 2020 márciusának végén elrendelt korlátozások előtti utolsó, illetve a zárlat érvénybe léptetése utáni első teljes hónap - között soha nem mért ütemben, 25,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és tavaly áprilisban is példátlan mértékben, 18,8 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

A februári kamatdöntő ülésről kiadott csütörtöki előrejelzésében a Bank of England monetáris tanácsa azt valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék az idei első negyedében 4 százalék körüli mértékben csökken negyedéves összevetésben.

A brit jegybank ugyanakkor azzal is számol, hogy a nagy-britanniai oltási program a korlátozások enyhítéséhez vezet, és ennek nyomán a hazai össztermék még az idén gyors fellendülésnek indul.

A Bank of England várakozása szerint a brit GDP-érték 2022 első negyedévében újból eléri a 2019 utolsó negyedében mért szintet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!