Nem változott a román alapkamat

Gazdaság, 2021.03.15

Változatlanul 1,25 százalékon tartotta a román alapkamatot hétfői monetáris politikai ülésén a bukaresti nemzeti bank igazgatótanácsa.

A jegybank közleménye szerint a kötelező lej- és valuta tartalékrátát sem módosították. A mostani döntéseket a koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalansággal indokolták.

A testület megvitatta a legújabb negyedéves inflációs jelentést, amelyet várhatóan kedden tesznek közzé, ebben szerepel majd a legújabb inflációs cél. A jegybank igazgatótanácsa megállapította, hogy a fogyasztói árak az idén várhatóan nőni fognak, és a jegybank által kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsáv felső határa körül fognak mozogni.

Romániában idén megnőtt az éves inflációs ráta, januárban 2,99 százalékra emelkedett a decemberi 2,06 százalékról, majd februárban tovább, 3,16 százalékra nőtt, ami magasabb az előzetesen reméltnél. A jegybank ezt a gyorsabb ütemű inflációemelkedést a villamosenergia-piac liberalizálásával magyarázza, amely január 1-jén lépett hatályba. Az intézkedés következtében a villamos energia átlagban 17 százalékkal drágult. A tavaly novemberben elfogadott inflációs jelentésében a román jegybank 2,5 százalékos fogyasztói árindexszel számolt 2021 végére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!