Nem változtatott a kínai jegybank a referencia kamatlábakon

Gazdaság, 2020.06.22

A kínai jegybank - az elemzői várakozásokkal összhangban - hétfőn nem változtatott a referencia kamatlábakon, miután a múlt héten változatlan szinten hagyta irányadó kamatát, a pénzintézeteket finanszírozó egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát.

Már a második egymást követő hónapban maradt 3,85 százalékon az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR), az ötéveseké pedig 4,65 százalékon.

A minden hónapban meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank. Ez a referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára a hitelkamatok meghatározásában.

Az egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek kamatát április közepén rekordalacsony szintre - 20 bázisponttal, 2,95 százalékra - csökkentette a kínai jegybank a koronavírus-járvány gazdasági csapásainak mérséklését célzó erőfeszítések jegyében.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásainak nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben, először zsugorodott azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A kínai kormányzat a globális járványhelyzet okozta bizonytalanságra hivatkozva idén nem is jelölt ki GDP-célszámokat. Egyes elemzők arra számítanak, hogy Kína hazai összterméke (GDP) a második negyedévben is csökkenhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!