Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

Gazdaság, 2021.03.17

Nem változtatott a zéróközeli irányadó dollárkamaton és javított gazdasági növekedési előrejelzésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A Fed a kétnapos márciusi kamatdöntő üléséről szerdán kiadott közleményében a döntés indoklásában közölte, hogy mindaddig fenntartja az irányadó kamatláb-sávot a jelenlegi 0,00-0,25 százalékos tartományban, ameddig a piaci kondíciók nem érik el a kitűzött feltételeket, a maximális foglalkoztatási arányt és a 2 százalékos, vagy azt egy kissé meghaladó inflációs célt.

Ennek érdekében eszközvásárlásait kincstárjegyek esetében havi legalább 80 milliárd dolláros, jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében havi legalább 40 milliárd dolláros ütemben folytatja. Az eszközvásárlások célja a pénzügyi rendszer gördülékeny működésének a biztosítása a lakossági és vállalati hitelezés támogatását lehetővé tévő laza monetáris feltételek közepette.

A döntés indoklásához csatolt negyedéves prognózisában a Fed javította rövid távon GDP-növekedési előrejelzését az előző, decemberi üléshez készített prognózisában jelzetthez képest. A dokumentum megjegyzi, hogy a gazdasági aktivitás jelzőszámai javultak ugyan a koronavírus-válságból való kilábalás közepette, a leginkább érintett ágazatokat azonban továbbra is erősen sújtja a járvány.

A Fed az idén 6,5 százalékos GDP-növekedésre számít a decemberben jelzett 4,2 százalék helyett, jövőre pedig 3,3 százalékosra 3,2 százalék helyett. 2023-ra viszont 2,2 százalékra mérsékelte a decemberben még 2,4 százalékos növekedési előrejelzését. Hosszabb távon a Fed továbbra is 1,8 százalékos éves GDP-növekedést vár.

Javulást vár a Fed a munkanélküliség alakulásában is, a ráta mostani előrejelzése alapján 4,5 százalékos lehet az idén a decemberben jelzett 5,0 százalék helyett. Jövőre a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra mérséklődik, majd 2023-ban 3,5 százalékra. Decemberben 2022-re 4,2 százalékos, 2023-ra pedig 3,7 százalékos munkanélküliségi rátát prognosztizált a Fed.

Decemberben a Fed 1,8 százalékos inflációt jelzett az idei évre, ami jövőre 1,9 százalékra, a következő évben pedig 2,0 százalékra fokozódik. Ehhez képest az idei inflációs várakozását a célt meghaladó 2,4 százalékra emelte, a jövő évit 2,0 százalékra, a 2023-ast pedig 2,1 százalékra módosította. Hosszabb távon a 2,0 százalékos inflációs cél teljesülését várja a Fed.

Az irányadó dollárkamatra vonatkozó előrejelzésén a Fed nem változtatott a decemberihez képest, jelezve ezzel, hogy évekig a jelenlegi szint közelében tartott kamatszinttel számol.
https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20210317a.htm
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcprojtabl20210317.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!