Nem változtatott az irányadó eurókamaton az EKB

Gazdaság, 2021.10.28

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó eurókamaton csütörtöki kamatdöntő ülésén.

A döntés szerint változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintje.

A csütörtökön kiadott közleményében a Kormányzótanács továbbra is úgy ítélte meg, hogy a kedvező finanszírozási feltételek úgy is fenntarthatók, ha a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében végzett nettó eszközvásárlás üteme mérsékelten kisebb lesz, mint az idei év második és harmadik negyedévében.

A döntési indoklásában hangsúlyozzák, hogy a 2 százalékos inflációs cél támogatása érdekében és a monetáris politikai stratégiával összhangban az EKB irányadó kamatlábai valószínűleg a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig az infláció jóval az előrejelzési időszak vége előtt, vagy az időszak hátralevő részét tekintve tartósan eléri a két százalékot. Vagy ha a kormányzótanács úgy ítéli meg, hogy a trendinflációban bekövetkezett elmozdulás már az infláció középtávon két százalék körüli stabilizálódására utal. Ebből következhet egy olyan átmeneti időszak, amely során az infláció mérsékelten a cél fölött van.

Az eszközvásárlási program (APP) alapján végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak. A kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az eszközvásárlási program (APP) alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges az irányadó kamatlábak alkalmazkodó hatásának a megerősítéséhez, és röviddel azelőtt fejeződnek be, hogy ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatlábait.

Az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befektetik hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdik az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A kormányzótanács legalább 2022 márciusának végéig folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért. Legalább 2023 végéig továbbra is újra befektetik a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

A közlemény végül hangsúlyozza, hogy a kormányzótanács továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül, valamint készen áll valamennyi eszközének megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a két százalékos célnál stabilizálódjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!