NGM: Nagy Márton a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok zászlóshajó projektjeiről egyeztetett

Gazdaság, 2024.06.03

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és delegációja egyiptomi látogatása keretében hétfőn Kamel Al-Wazir közlekedési miniszterrel, valamint Ahmed Samir kereskedelemért és iparért felelős miniszterrel is tárgyalt, a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok zászlóshajó projektjeiről egyeztetett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a megbeszélések fő témáját a két ország közti jelentősebb gazdasági projektek, és azok előrehaladása adta.

Nagy Márton a találkozók kapcsán kiemelte, hogy a magyar-egyiptomi kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, és gyümölcsöző jövő előtt állnak. A kormány célja, hogy kiszélesítse, és elmélyítse a gazdasági együttműködéseket, erre az elmúlt napok találkozói alapján jó esély mutatkozik. Hozzátette, hogy a két ország közötti relációnak jelenleg három zászlóshajó projektje van.

A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés keretében 1350 vasúti vagon legyártására született megállapodás, amelyből 913 darab már leszállításra került, illetve 437 vagon gyártása jelenleg is folyamatban van. A vagonok Magyarországon készülnek, a projekt értéke meghaladja az 1 milliárd eurót - tették hozzá.

A Telecom Egypt és a 4iG együttműködésében Egyiptom és Albánia közötti telekommunikációs, tengeralatti kábelrendszer kiépítésére kerülhet sor. A projekt jelentőségét az adja, hogy jelenleg Egyiptom a központja a tengeri alatti kábeleknek, továbbá az Afrika, Ázsia, Európa közötti adatforgalomnak. Az Albániáig húzódó új kábel az egész kelet-közép-európai régió számára meghatározó stratégiai projekt, amely az új adatútvonalon keresztül számos új lehetőséget nyit meg a fejlesztések és beruházások előtt - ismertették.

Mindemellett a kapcsolatok kölcsönösek, hiszen az El Sewedy óriáscég aktívan érdeklődik magyar partnerekkel új magyarországi gázerőmű megépítése iránt, amelynek köszönhetően tovább erősödhet Magyarország energiaszuverenitása és ellátásbiztonsága - olvasható a közleményben.

A nemzetgazdasági miniszter a tárca tájékoztatása szerint kiemelte, hogy a gazdasági kapcsolatokat az agrárium és az orvos-technikai eszközök területe mellett többek közt a kutatás-fejlesztésben, valamint az infokommunikációs szektorban lehetséges tovább bővíteni.

Nagy Márton mindemellett üdvözölte, hogy magyar egészségügyi vállalkozás is részt tud venni a Kairóban megrendezésre kerülő, és most megnyíló Africa Health ExCon
nemzetközi szakkiállításon - közölte az NGM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!