NMHH: megkezdődött az ingyenes adattörlő alkalmazás előkészítése

Gazdaság, 2021.02.26

A hírközlési hatóság megkezdte az ingyenes adattörlő alkalmazás előkészítését.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy technikai hátteret nyújtanak majd az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításában.

A tervezett ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően az NMHH jelenleg azon dolgozik, hogy május 1-jére a jogszabályban szereplő paramétereket teljesítő felhasználóbarát, biztonságos program álljon rendelkezésre.

A program a hatóság honlapjáról elérhető portálról lehetővé teszi majd a személyes adatok végleges törlését egy - e-mailben eljuttatott egyedi kóddal aktiválható - törlőszoftver letöltésével és használatával. A törlés után a fogyasztó a kormányrendelet előírása szerint hivatalos törlési igazolást kap e-mailben - tették hozzá.

Az NMHH feladata a jogszabály alapján az is, hogy útmutatót készítsen az alkalmazás használatához, valamint az, hogy legyártassa és nyilvántartsa az adattörléshez szükséges kódokat tartalmazó címkéket, amelyeket a vevő az adathordozó megvásárlásakor a kereskedőtől majd megkap.

A hírközlési hatóság fogja a címkéket a fővárosi kormányhivatalba szállíttatni, ami lehetőséget teremt arra, hogy a járási hivatalokon keresztül ezek a kereskedőkhöz eljussanak.

Emlékeztettek, az Európai Unió adatvédelmi rendelete rögzíti a személyes adatok törléséhez való jogot, ezt segíti elő a kormányrendelet által tervezett szolgáltatás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!