NMHH: mintegy 160 millió forint támogatást ítélt oda 29 pályázónak a médiatanács

Gazdaság, 2024.05.30

Csaknem 160 millió forint támogatást ítélt oda 29 pályázónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a TVÁLLANDÓ2024 pályázati eljárás első fordulójában. A testület május 28-i ülésén jóváhagyta az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. kezdeményezését, hogy június 14-én elindulhasson a 24 órás műsoridővel tervezett Nemzeti Sportrádió az interneten és a Budapest 105,9 MHz-es földfelszíni frekvencián - közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a médiatanács márciusban pályázati felhívást tett közzé televíziós közéleti és kulturális magazinműsorok, illetve hírműsorok készítésének támogatására.

A TVÁLLANDÓ2024 pályázati eljárás négy fordulójára a meghirdetés idején 520 millió forint állt rendelkezésre, azonban a Médiatanács május 28-án arról is döntött, hogy a TVÁLLANDÓ2023 pályázati eljárásban megmaradt összeggel, 34 649 249 forinttal megnöveli a TVÁLLANDÓ2024 pályázati eljárásban odaítélhető támogatási keretösszeget - írták.

A pályázat révén olyan közszolgálati műsorszámok készítéséhez lehet támogatáshoz jutni, amelyek mind a négy negyedévben elkészülnek, és minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban kerülnek adásba - jelezték.

A közlemény szerint a felhívásra az első fordulóban 32 pályázat érkezett, ezekből 29-et talált támogatásra érdemesnek a testület, így e döntés értelmében kilenc közéleti magazinműsor készítéséhez 28 117 000 forint, tizenkét hírműsor készítéséhez 115 419 750 forint, míg nyolc kulturális magazinműsor elkészítéséhez 16 439 950 forint támogatással járul hozzá a médiatanács.

A médiatanács támogatta az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. Nemzeti Sportrádió elindítására irányuló kezdeményezését, amelynek célja, hogy minél több hallgató számára hozzáférhetővé és elérhetővő váljanak a hazai és a nemzetközi sportesemények, különös tekintettel az idén magyar részvétellel folyó futball Európa-bajnokságra és a nyári olimpiai játékokra.

A 24 órás műsoridővel tervezett Nemzeti Sportrádiót a közszolgálati médiaszolgáltató az interneten, valamint a Budapesten és környékén fogható Budapest 105,9 MHz-es frekvencián kívánja sugározni - írták.

Úgy folytatták, hogy a testület rendszeresen vizsgálja, miként teljesítették a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvény által előírt kvótakötelezettségeiket a médiaszolgáltatók a megelőző évben. Emlékeztettek: a jogszabály ugyanis az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelvvel összhangban megszabja, hogy a lineáris audiovizuális médiaszolgáltatóknak milyen arányban kell európai, illetve magyar gyártású műveket közzétenniük, emellett a magyar zenei művek sugárzási arányaira vonatkozóan is kvótát állapít meg a rádiós médiaszolgáltatásoknak.

Közölték azt is, hogy a médiatanács májusi utolsó ülésén hat rádiós médiaszolgáltatóval szemben a magyar zenei kvótákra vonatkozó rendelkezések és tizenegy lineáris audiovizuális médiaszolgáltatóval szemben az európai, illetve magyar művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettség teljesítésének felügyeletével kapcsolatban indított hatósági eljárást.

A vizsgált lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások mindegyike teljesítette a törvény által előírt műsorkvóta-kötelezettségét a tárgyidőszakban - fűzték hozzá.

A Retro Rádió Bochkor című műsorszámának április 3-án 6 órától sugárzott adásával szemben amiatt emelt kifogást egy bejelentő, mert véleménye szint abban megalázóan beszéltek egy sziámi ikerpárról. A hatósági ellenőrzés azonban ilyen tartalmat nem azonosított, így a műsorszámmal összefüggésben nem merült fel sem az emberi méltóságra vonatkozó, sem a kiskorúakat védő szabályok megsértése - írták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!