Nőtt a 4iG árbevétele és EBITDA-ja az első negyedévben

Gazdaság, 2024.05.31

A 4iG Nyrt. konszolidált nettó értékesítési árbevétele 157,6 milliárd forint volt az idei első negyedévben, 36,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál; a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig 49,2 százalékkal, 54,1 milliárd forintra nőtt éves összevetésben - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A társaság adózott eredménye ugyanakkor mintegy 18 milliárd forint veszteséget mutatott az első három hónapban az egy évvel korábbi 1,17 milliárd forint veszteség után.

A negatív eredményt leginkább a pénzügyi ráfordítások, illetve az értékcsökkenés és amortizáció soron kimutatott, pénzkiáramlással nem járó tételek okozták - közölte a 4iG.

A nettó árbevétel 89 százaléka a telekommunikációs, míg 11 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott. Földrajzi megoszlás szerint 85 százalékát a magyarországi, 11 százalékát az albán, 4 százalékát a montenegrói piac adta.

A tájékoztatás szerint a 4iG csoport az idei első negyedévben folytatta organikus növekedését. A tervek szerint halad a tavaly ősszel indított, a 4iG csoport távközlési és informatikai üzletágait érintő transzformációs program végrehajtása.

A vállalati struktúra átalakítása kereskedelmi és infrastruktúra vállalatokra a későbbiek során lehetőséget teremt a hálózati- és mobilinfrastruktúra kisebbségi üzletrészének értékesítésére, a nagykereskedelmi tevékenység kiszélesítésére, a cégcsoport versenyképességének növelésére, valamint a hitelállomány csökkentésére, ennek eredményeképpen pedig további növekedésre, jelentős infrastrukturális fejlesztések megvalósítására is - ismertették.

A 4iG a transzformációs program részeként február 21-én megalapította a vállalatcsoport űripari és digitalizációs portfólióját összefogó 4iG Űr és Technológiai Zrt.-t. Az újonnan alapított társaság veszi át az űripari- és műholdgyártás, az autonóm repülőrendszerek fejlesztése és gyártása, a drónvédelem, valamint a védelmi ipari digitalizáció képességek koordinációját.

Az első negyedévben a vállalatcsoport folytatta az együttműködés részleteinek kidolgozását a Telecom Egypttel az Észak-Afrika és Albánia között tervezett tengeralatti nagysávszélességű adatkábel-beruházás előkészítése érdekében. A beruházásról a 4iG szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal.

A 4iG Nyrt. részvényeivel a prémium kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A részvény csütörtökön 800 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 880, a legalacsonyabb 627 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!