Nőtt a Duna House árbevétele és adózott eredménye

Gazdaság, 2020.11.27

Tizenegy százalékkal, a 2,2 milliárd forintot meghaladva bővült a Duna House Group árbevétele a koronavírus-járvány ellenére 2020. harmadik negyedévében, adózott eredménye pedig 117 százalékkal növekedve 548,5 millió forintot tett ki - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett harmadik negyedéves jelentésében.

A jelentés szerint a csoport a működési, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 419 millió forintot tett ki a negyedévben, 5 százalékkal felülmúlva a tavalyi harmadik negyedévit.

A Duna House 2019 második negyedévétől "tisztított core" korrigált eredménykategóriákat tesz közzé. A csoport 2020. első kilenc hónapjában 914 millió forint konszolidált tisztított core adózott eredményt ért el, ezzel 6,7 százalékkal haladta meg az 5 éves stratégiai célkitűzésekben az év egészére megfogalmazott 857 millió forint tisztított core adózott eredményt. Az igazgatóság magabiztos a tekintetben, hogy a 2020. évben a konszolidált tisztított core adózott eredmény meg fogja haladni az 1,0 milliárd forintot - tették hozzá.

A vezetői összefoglaló szerint a csoport minden fő szegmense jól teljesített a harmadik negyedévben: az ingatlanközvetítési volumenek Lengyelországban és a cégcsoport egészét tekintve is mindenkori rekordokat értek el a a harmadik negyedévben, kizárólag a visszaeső Budapest belvárosi kereslet következtében a magyar saját irodai ingatlanközvetítés, valamint a gyengélkedő lengyel lakáshitelpiac következtében a lengyel pénzügyi termék közvetítés teljesítménye maradt csak el az igazgatóság várakozásaitól.

A csoport 50 százalékos tulajdonában álló MyCity Residence lakóingatlan projekt lakásainak átadása és végszámlázása megkezdődött a harmadik negyedévben. A csoport 100 százalékos tulajdonában álló Forest Hill lakópark kivitelezésének tervezett befejezése a pandémia miatt felerősödött munkaerőhiány és a korábbi generálkivitelező által készre jelentett munkák minőségi javításai miatt 2021. áprilisára tolódik - írták.

Megjegyezték, hogy a csoport 2020. szeptember 2-án sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre. A Növekedési kötvényprogramon belül 6,9 milliárd forint 10 éves forrást vontak be fix 2,3 százalékos kamattal. A csoport kötvénybevételeiből refinanszírozta meglévő vállalati hiteleit, valamint további akvizíciókat tervez.

Az igazgatóság 2020. április 17-én közgyűlési hatáskörben úgy határozott, hogy az általános bizonytalanságra tekintettel nem fizet osztalékot 2019 után. A csoport jobban teljesített a várakozásoknál, ezért az igazgatóság javasolja majd az elmaradt osztalék pótlását, azaz 450 millió forint osztalék kifizetését az eredménytartalék terhére. Erről a rendkívüli közgyűlés várhatóan 2021. januárjában dönthet.

A Duna House csoport részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a csütörtöki kereskedést 340 forinton zárták. A papír éves maximuma 400 forint, az éves minimuma pedig 256 forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!