Nőtt a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2019.07.30

Emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júniusban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) kedden közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 2,8 százalékkal 108,3 pontra nőtt a májusi 105,4 pontról.

Tavaly júniushoz képest ez 1,6 százalékos emelkedést jelent, egy éve 106,6 ponton állt az index értéke. Június hónappal megszakadt a csökkenő trend, az előző tizenhét hónap mindegyikében visszaesést mértek.

Elemzők havi szinten 0,5 százalékos emelkedést vártak a májusi 1,1 százalékos növekedés után, éves összevetésben pedig 1,4 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 0,7 százalékos csökkenés után.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a 2,8 százalékos éves szintű emelkedés a kedvező feltételeknek köszönhető, és júniusban valószínűleg elindult egy kedvező trend a lakáseladásokban. A jó munkaerőpiaci helyzet, a rekordközeli részvényárfolyamok, a lakások folyamatos felértékelődése és a rendkívül alacsony jelzáloghitel-kamatok olyan kombinációt eredményeznek, amelynek esetén nem meglepő, hogy emelkedni kezd a lakáseladások száma.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 3,75 százalékra csökkent július harmadik hetében az előző heti 3,81 százalékról, míg a 15 éves hiteleké öt bázisponttal 3,18 százalékra mérséklődött.

A 30 éves jelzáloghitelek átlagkamata tavaly novemberben 4,94 százalékon tetőzött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!