Nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben

Gazdaság, 2020.11.30

Nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben, miközben a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban az elmúlt, közel hét és fél év legkimagaslóbb növekedési adatát regisztrálták.

A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,1 pontra erősödött novemberben. Utoljára 2017 szeptemberében regisztráltak ennél magasabb - 52,4 pontos - adatot. Elemzők 51,4 pontra számítottak az októberi 51,5 pont után. A feldolgozóipari BMI novemberben immár a kilencedik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 0,8 ponttal emelkedve 54,7 pontot ért el novemberben, a termelés lendületes növekedését jelezve. Az új megrendelések állományának bővülése pedig még ennél is nagyobb ütemben gyorsult: októberhez képest 1,1 ponttal javulva 53,9 pontra emelkedett a részindex, amely immár hetedik hónapja maradt a növekedési tartományban. Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a keresletet és kínálatot tükröző adatok közötti különbség június óta a legkisebb volt novemberben. Az új export és import megrendelések állománya pedig egyaránt a harmadik egymást követő hónapja maradt az 50 pontos küszöb fölött, ráadásul mindkettő az idei legmagasabb szintre emelkedett novemberben - tette hozzá a szakértő, aki az eredményt a külkereskedelem stabilizálódásának jeleként értékelte.

A gazdasági helyreállás egyenetlenségére utal továbbra is, hogy a feldolgozóipari kisvállalatok BMI-je elmaradt a nagy, illetve középvállalatoké mögött. Ám a novemberi - 50,1 pontos - adat a kisvállalatok teljesítményének javulását mutatta, szemben az októberi 49,4 pontos, visszaesést jelző eredménnyel - emelte ki Csao.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szintén kimagaslónak számító növekedésről számoltak be. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe 56,4 pontra erősödött az októberben mért 56,2 pontról. Az adat 2012 júniusa óta a legkedvezőbb, akkor 56,7 pontot mértek. Elemzők 56,0 pontot jósoltak novemberre. A feldolgozóiparon kívüli szektor BMI-je szintén kilenc hónapja töretlenül jelez növekedést.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 0,2 ponttal 55,7 pontra nőtt.

Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex szintén markáns bővülést mutatott, októberről 0,7 ponttal emelkedve 60,5 pontot ért el novemberben.

Az üzleti várakozások részindexe a múlt hónapról 1,7 ponttal gyengülve 61,2 ponton állt novemberben.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 55,7 pontra bővült az októberi 55,3 pontról.

Kína gazdasági helyreállása a harmadik negyedévben tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!