Nőtt a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya az első nyolc hónapban

Gazdaság, 2019.09.30

A szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 3,915 milliárd euróra nőtt az első nyolc hónapban, 14,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) hétfőn.

A szerb külkereskedelmi forgalom 7,9 százalékkal bővült 2019 első nyolc hónapjában, elérte a 26,89 milliárd eurót, ebből az export 11,49 milliárdot, az import pedig 15,4 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom 62,7 százalékát a nyugat-balkáni országokkal és az Európai Unió tagországaival folytatott kereskedelem adta.

Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Németország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország, az import szempontjából Németország, Kína, Oroszország, Olaszország és Magyarország.

Szerbia ipari termelése éves szinten 0,5 százalékkal nőtt augusztusban, az év első nyolc hónapjában pedig egy százalékkal csökkent. A statisztikai hivatal szerint az augusztusi növekedéshez főként a bányászat és az elektromosenergia-ipar járult hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!