Nőtt a tartós javak rendelésállománya az Egyesült Államokban decemberben

Gazdaság, 2020.01.28

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok feldolgozóiparában a tartós javakra leadott megrendelések értéke tavaly decemberben, de a repülőgépek nélkül számított tőkejavak rendelései április óta nem tapasztalt mértékben estek vissza, jelezve, hogy a vállalati beruházások csökkentek a negyedik negyedévben.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által kedden közzétett jelentés adatai szerint decemberben az előző havihoz képest 5,7 milliárd dollárral, 2,4 százalékkal, 245,5 milliárd dollárra emelkedett a tartós javak új rendelésállományának értéke. Elemzők csak 0,5 százalékos növekedésre számítottak.

Az előző hónapban, novemberben csökkent a rendelésállomány, a statisztikai intézet a visszaesés mértékét 2,0 százalékról 3,1 százalékra rontotta.

Jelentősen, 90,2 százalékkal, 19,18 milliárd dollárra emelkedett a hadiipar tőkejavakra leadott rendeléseinek állománya decemberben. A katonai célú repülőgépek és alkatrészeinek megrendelései 168,3 százalékkal, 5,88 milliárd dollárra nőttek. A közlekedési eszközök új rendeléseinek állománya 7,6 százalékkal, a távközlési eszközöké pedig 6,1 százalékkal ugrott meg.

Hadiipari megrendelések nélkül 2,5 százalékkal csökkent a tartós javak rendelésállománya, míg novemberben 0,5 százalékos volt a visszaesés. A közlekedési eszközöket nem számítva 0,1 százalékkal estek vissza a tartós javak megrendelései a novemberi 0,4 százalékos csökkenés után.

A tőkejavak megrendelései 5,9 százalékkal, 83,68 milliárd dollárra emelkedtek decemberben. Kedvezőtlen jel azonban, hogy az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított tőkejavak megrendelései április óta a legerősebb ütemben, 0,9 százalékkal, 67,61 milliárd dollárra csökkentek. Elemzők az új megrendelések stagnálására számítottak a novemberi 0,1 százalékos emelkedés után. Decemberben gyenge volt a kereslet az elektromos berendezések, készülékek és alkatrészek, valamint a munkagépek és a fémek iránt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!