Nőtt a tartós javak rendelésállománya márciusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.04.26

A februári kisiklás után márciusban ismét nőtt az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke, jóllehet a vártnál gyengébb ütemben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által hétfőn közzétett adatok szerint márciusban az előző hónaphoz képest 1,4 milliárd dollárral, 0,5 százalékkal, 256,3 milliárd dollárra emelkedett a tartós javakra leadott új megrendelések értéke.

Elemzők erősebb ütemre, 2,5 százalékos emelkedésre számítottak a februári 0,9 százalékos csökkenés után.

Az utóbbi 11 hónap közül a február kivételével minden hónapban emelkedést mértek. Februárban a szokatlanul hideg téli időjárás vetette vissza a kiskereskedelmet, a feldolgozóipari termelést, az építőipart és az ingatlanpiaci forgalmat is. Elemzők felpattanásra számítottak a gyengébb február után.

Éves összehasonlításban 10,9 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke márciusban.

A kiszállítások értéke havi összevetésben 2,5 százalékkal, éves szinten pedig 5,4 százalékkal emelkedett az év harmadik hónapjában.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 0,9 százalékkal nőttek. Elemzők 1,5 százalékos növekedést vártak a februári 0,8 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben 10,4 százalékos növekedést mértek ebben a kategóriában, ami jól tükrözi az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét.

Közlekedési eszközök nélkül számolva a tartós javakra leadott megrendelések 1,6 százalékkal bővültek. Elemzők is 1,6 százalékos emelkedést vártak a februári 0,3 százalékos visszaesés után.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőtt a tartós javak új rendeléseinek értéke márciusban, míg az előző hónapban még 0,4 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!