Nőtt az Ariston Hungária árbevétele és nyeresége tavaly

Gazdaság, 2022.08.17

Az Ariston Thermo Hungária Kft. több mint 8,8 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta az évet 2021-ben, ami 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, adózott eredménye 586 millió forint volt tavaly, 76,8 százalékkal több, mint az előző évben - közölte a fűtéstechnikai vállalat az MTI-vel.

A cég 662 millió forint kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el, ami 81,6 százalékos növekedés egy év alatt.

Pavek Gábor, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője szerint a piac mozgatórugója az elmúlt évben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró hitel volt, ennek eredményeképpen a kondenzációs kazánok és az elektromos vízmelegítők értékesítése jelentősen megnőtt. Mivel mindkét családi támogatás elérhető lesz 2023-ban, és az építőipari 5 százalékos áfakulcs is marad még két évig, így a piac várhatóan tovább bővül - fejtette ki. Az ügyvezető hozzátette, hogy a legszerencsésebbek azok a háztartások, ahol már hőszivattyút használnak, mert a kedvezményes H vagy Geo áramtarifa is megmarad.

A Magyarországon 1998 óta jelen lévő vállalat további növekedést vár, különösen a hőszivattyúk eladása terén.

Az Ariston tájékoztatása szerint a hőszivattyúk forgalma nagy lendületet vett, 2021 és 2024 között csaknem háromszoros bővülésre számítanak a magyar piacon. A kondenzációs kazánok piaca stabil, de hosszú távon csökkenés várható az eladásokban. Ennek oka, hogy az Európai Unió a megújuló energiaforrások felé tereli a tagországokat, így Magyarországon is folyamatosan nő a hőszivattyúk eladása, ami a kondenzációs piacról viszi el a vásárlókat - jelezték.

A közlemény szerint az Ariston Group rekorderedményt ért el tavaly, nettó árbevétele csaknem 2 milliárd euró volt, mintegy 19 százalékkal több az előző évinél, és 136 millió eurós nettó nyereséggel zárt, ami 41 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Minden üzletágban és földrajzi területen erős teljesítményt regisztráltak.

Az Ariston Group mintegy 8000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, 43 országban képviselteti magát irodákkal, öt kontinensen 25 gyártóüzemmel, valamint 26 kutatási és fejlesztési központtal rendelkezik. A csoportot 2021 novembere óta jegyzik az Euronext milánói tőzsdén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!