Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban novemberben

Gazdaság, 2019.12.17

Nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága novemberben az Egyesült Államokban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kedden közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 1,1 százalékkal bővült az ipari termelés havi összevetésben az októberi 0,9 százalékos csökkenés után.

Elemzők kisebb, 1,0 százalékos havi szintű növekedésre számítottak.

Az utóbbi két év legerősebb ütemű emelkedése főleg annak tudható be, hogy október végén befejeződött a 40 napig tartó munkabeszüntetés a General Motors gyáraiban, így novemberben jelentősen nőtt a gépjárművek és alkatrészek gyártása. Az utóbbit nem számítva 0,5 százalékkal emelkedett az ipari termelés novemberben.

Tavaly novemberhez képest 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 1,1 százalékkal, a közüzemi vállalatoké 2,9 százalékkal nőtt, míg a bányaiparé 0,4 százalékkal esett vissza. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 0,8, a közműveké pedig 4,1 százalékkal esett vissza, míg a bányaiparé 2,0 százalékkal nőtt.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 77,3 százalékra emelkedett az októberi 76,6 százalékról. Szakértők jobb adattal, 77,4 százalékkal számoltak.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!