Nőtt az új autók eladása Csehországban, de csak a tavalyi évhez képest

Gazdaság, 2021.05.05

Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett az  eladott új személygépkocsik száma - közölte a cseh autóipari szövetség szerdán Prágában.

Amennyiben azonban az idei január-áprilisi adatokat a 2019-es, tehát a koronavírus-járványtól nem érintett év első négy hónapjával hasonlítjuk össze, akkor 17 százalékos csökkenés mutatható ki - jegyzi meg a szövetség.

Idén áprilisban a tavalyi negyedik hónaphoz képest az eladás növekedése 78 százalékos. Csehországban tavaly március közepe és május közepe között gyakorlatilag szinte minden autószalon zárva tartott.

Az idén is a legnagyobb érdeklődés a hazai Skoda márka iránt nyilvánult meg, amelynek eladásai négy százalékkal 24 565 darabra nőttek. A második helyen álló Volkswagen majdnem egynegyeddel, 6556-ra emelte eladott autóinak számát. A Volkswagen ezzel megelőzte a harmadik helyre visszaesett dél-koreai Hyundait. A Hyundai eladásai az idén 11 százalékkal 5991 darabra emelkedtek.

A csehországi autószalonok jelenleg az év eleje óta szintén nem látogathatók szabadon, de az autóeladás már nincs leállítva, csak korlátozva. Az autóértékesítés teljes felszabadítását a cseh kormány május közepére ígéri.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!