Nőtt októberben az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban

Gazdaság, 2020.12.16

A szeptemberi visszaesés után októberben már nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán azt közölte előzetes adatként, hogy az euróövezetben szezonális kiigazítással 0,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés októberben szeptemberhez képest, amikor még 2,7 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Áprilisban a járványvédelmi korlátozások miatt 17,9 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző havihoz képest az euróövezetben. Májusban 29,1 százalékos, júniusban 5,7 százalékos volt a havi növekedés, majd júliusban stagnált az építőipari termelés, augusztusban pedig 3,9 százalékkal nőtt. Ezt követte a szeptemberi 2,7 százalékos havi csökkenés, illetve az októberi 0,5 százalékos növekedés.

Az egy évvel korábbinál 1,4 százalékkal volt kisebb az októberi euróövezeti ipari termelés. Szeptemberben 2,3 százalékos volt az éves elmaradás.

Az Európai Unióban októberben szezonális kiigazítással 0,9 százalékkal nőtt az építőipari termelés a szeptemberihez képest, amikor 2,5 százalékos volt a havi csökkenés. A 2019 októberéhez képest 1,2 százalékkal csökkent az EU építőiparának a termelése az idén októberben a szeptemberi 2,4 százalék esés után.

A legnagyobb mértékben, 5,2 százalékkal Szlovákiában csökkent az építőipar termelése októberben az előző havihoz képest, majd Szlonénia (-2,2 százalék) és Csehország (-1,7 százalék) következett.

Havi bázison Lengyelországban nőtt a legnagyobb mértékben az építőipar termelése októberben, 1,8 százalékkal, majd Franciaország (+1,7 százalék) és Németország (+1,6 százalék) következett.

A legnagyobb éves csökkenést Szlovákiában jegyezték fel októberben, 23 százalékosat. Magyarországon 16,2 százalékkal, Spanyolországban pedig 11,6 százalékkal csökkent az építőipar termelése októberben éves bázison.

A legnagyobb éves növekedés Romániában volt, 21 százalékos, amelyet Németország (+3,4 százalék) és Hollandia (+0,4 százalék) követett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!