Nőtt valamelyest a brit gazdaság teljesítménye februárban

Gazdaság, 2021.04.13

A januári visszaesés után valamelyest nőtt februárban a brit gazdaság teljesítménye, de továbbra is jelentősen elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől. Londoni makrogazdasági elemzők ugyanakkor innentől már ütemes növekedést valószínűsítenek.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi ismertetése szerint a hazai össztermék (GDP) értéke februárban 0,4 százalékkal emelkedett az előző hónappal összehasonlítva. Az elemzői konszenzus átlaga 0,5 százalékos havi összevetésű növekedést valószínűsített az idei második hónapra.

Az ONS a havi összevetésű januári GDP-visszaesés mértékére adott becslését az eddigi számításaiban szereplő 2,9 százalékról 2,2 százalékra javította.

Közölte ugyanakkor, hogy a brit GDP értéke februárban így is 7,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezése végett 2020 márciusától érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.

A brit GDP-érték jelenleg 3,1 százalékkal elmarad a tavaly októberben, az akkori időszakos fellendülés csúcspontján mért szinttől is.

A tavaly február és 2021 februárja között mért 7,8 százalékos halmozott GDP-zuhanáson belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 8,8 százalékkal, a feldolgozószektoré 4,2 százalékkal, az építőiparé 4,3 százalékkal csökkent.

A mostani teljesítménycsökkenés ugyanakkor messze elmarad az első zárlat okozta tavaly tavaszi szabadesésszerű zuhanástól: 2020 második negyedévében 19,5 százalékkal, a tavalyi év egészében átlagosan 9,8 százalékkal zuhant reálértéken a brit GDP, amely így a 2013-ban elért szintre esett vissza.

A tavalyi egész éves GDP-zuhanás példátlan mértékű volt a modern kori brit gazdaságtörténetben.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint ugyanakkor az idén elrendelt újabb korlátozások már elkezdődött fokozatos enyhítése - mindenekelőtt a rendkívül lendületes nagy-britanniai oltási kampány hatására - a továbbiakban jelentős növekedési felhajtóerőt ad a brit gazdaságnak.

A brit kormány nyitási menetrendje június 21-ig a jelenlegi korlátozások gyakorlatilag teljes feloldásával számol.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a februári GDP-adatok keddi ismertetése utáni előrejelzésében kifejtette: már az általános és a középiskolák márciusi újranyitása is közvetett és közvetlen többletet adott a hazai össztermékhez, egyrészt az oktatási szektor teljesítményének növelésével, másrészt azzal, hogy a szülők ismét munkába állhattak.

Emellett a legutóbbi szektorszintű beszerzésimenedzser-indexek is a magánszektorbeli aktivitás élénkülését jelzik.

Mindezt egybevetve a Pantheon Macroeconomics azzal számol, hogy márciusban a brit GDP-érték 2 százalék körüli ütemben emelkedhetett havi összevetésben, és ennek révén az idei első negyedévben valószínűleg csak 1,5 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó három hónaphoz képest.

Samuel Tombs közölte: a ház előrejelzése az, hogy az oltási kampány gyors előrehaladása ezúttal fenntartható módon lehetővé teszi a gazdasági aktivitás korlátozásának további enyhítését, és a cég ebben a környezetben 5 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedést vár a második negyedévre a brit gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!