Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Gazdaság, 2018.11.11

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 586,63 ponton zárt pénteken, 1 431,42 ponttal, 3,85 százalékkal emelkedett az előző heti három napos kereskedésben elért záróértékhez képest.

A részvénypiac forgalma meghaladta a 131,58 milliárd forintot az előző heti három napos kereskedésben elért 33,37 milliárd forint után.

A vezető részvények a héten emelkedtek.

Hétfőn kiváló teljesítményt nyújtott a magyar börze, a BUX index május óta nem látott szintre kapaszkodott, miközben például a német DAX index és a tengerentúli piacok is inkább a negatív oldalon tartózkodtak. A blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban. A forgalom is kiemelkedő volt, az elmúlt hónapok átlagos forgalmának több mint duplája.

Kedden jóval kisebb forgalomban, minimális mértékben esett a BUX, aminek elemzők szerint az lehetett az oka, hogy a Mol a korábbi öt-tíz napban viszonylag sokat emelkedett, az előző héten szerdán közzétett gyorsjelentése jó lett, így ilyenkor előfordul, hogy profitot realizálnak a befektetők.

Szerdán is nagyon jó volt a hangulat a piacokon, eléggé pozitívan fogadták az amerikai félidős választások eredményeit. A szerdai nyitás után 1 százalék feletti pluszban volt a három fő amerikai részvényindex. Jó hangulat volt Európában is, a nyugat-európai tőzsdék 1 százalék körüli emelkedéssel tudtak zárni, a magyar tőzsdén az összes blue chip erősödött.

Csütörtökön a szerdai záróérték körül indult a kereskedés, és megőrizték az előző napi emelkedést, a forgalom kimagasló volt, miután a Richter és a Magyar Telekom közzétette a gyorsjelentését. A gyógyszerpapír esetében elmaradt a várakozásoktól az árbevétel és különösképpen az eredmény, a távközlési cégnél vegyes volt a kép, ennek megfelelően e két papír lefelé vette az irányt.

Pénteken kisebb profitrealizálás zajlott, a kereskedés az átlagot meghaladó forgalom mellett zajlott, ami szakértők szerint azt jelzi, hogy van potenciál a részvényekben. Az OTP pénteken hozta nyilvánosságra a harmadik negyedéves eredményeit, amelyek az elemzői várakozásoknál kedvezőbbek voltak. A befektetők azonban már korábban beárazták a pozitív eredményt, így pénteken a profitrealizálás miatt esett az OTP árfolyama.

Az OTP a héten 7,77 százalékkal nőtt, pénteken 11 100 forinton zárt, forgalma meghaladta a 87,66 milliárd forintot.

A Mol részvénye a héten 2,40 százalékkal erősödött, pénteken 3078 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma megközelítette a 16 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 1,31 százalékkal erősödött, pénteken 5400 forinton zárt, forgalma a héten meghaladta a 15,72 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama 3,07 százalékkal nőtt a héten, a papír pénteken 403 forinton zárt, heti forgalma 2,5 milliárd forintot tett ki.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3698,78 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 27,80 ponttal, 0,76 százalékkal magasabban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!